08/01/14 08:35
(http://e-vestnik.bg/)

Откъде тръгва премиерът Виктор Понта в борбата за президентството

в. Ромъния либера

Виктор Понта. Снимка: личен сайт

Румънският премиер Виктор Понта тръгва в президентската надпревара като фаворит според почти всички проучвания на общественото мнение, но разликата, която има спрямо основния си потенциален контракандидат Клаус Йоханис, не е твърде успокояваща.

От петте анкети, публикувани през месец юли, четири обявяват лидера на Социалдемократическата партия за победител във втория кръг на президентските избори, с преднина между 5,6 процента (проучване на ИНСКОП) и 10 процента (проучване на ЧСЧИ). Заслужава да се спомене фактът, че институтът, който дава по-голяма разлика, е ръководен от Дан Султанеску, един от съветниците на премиера Виктор Понта. В проучванията на КУРС и ИРСОП разликата между двамата кандидати е 6 процента, с уточнението, че при втория институт 8 процента от анкетираните са казали, че не знаят или не са отговорили.

Петото проучване, осъществено от Бюрото за социални изследвания (БЧС), ръководено от Бруно Щефан, преобръща реда и дава като победител във втория кръг кмета на град Сибиу с 50,4 процента от гласовете.

КАК ПОНТА ЗАПАЗИ ПРОЦЕНТИТЕ СИ

Въпреки че прие непопулярни мерки като въвеждането на допълнителния акциз върху горивата, както и нови данъци и такси, премиерът Виктор Понта успя да се задържи на приблизително едно и също ниво по отношение на доверието на румънците (доверие, която влия пряко върху намеренията за гласуване). Как може да се обясни това? От една страна чрез начина, по който успя да “опакова” пред медиите и населението мерките на правителството, което ръководи. Било като решенията и ефектите от тях не бяха обяснявани преди приемането им, било като отговорността се прехвърли върху Международния валутен фонд (например в случая с въвеждането на допълнителното заплащане в здравеопазването) или върху “суверенния парламент” (например в случая с проекта Рошия Монтана). От друга страна, както премиерът, така и министрите социалдемократи умееха постоянно да се появяват на телевизионните екрани, за да обявяват, че “Румъния има най-големия икономически растеж”, че ще се увеличат заплатите и ще се индексират пенсиите, макар това да стане след 2015 г.

КОИ СА КОНТРАКАНДИДАТИТЕ МУ

Въпреки че има само три месеца до първия кръг на президентските избори, не можем да кажем, че имаме подредени на стартовата линия всички кандидати. Християн-либералният съюз, създаден от сливането на Национално-либералната и Демократично-либералната партия, ще обяви своя кандидат чак на 5 август, а всички очакват това да бъде лидерът на либералите Клаус Йоханис, предвид факта, че в проучванията той има много по-голяма процентна подкрепа, отколкото претендентът на демократ-либералите Каталин Предою.

В борбата за най-важния пост в държавата искат да влязат също председателят на Сената Калин Попеску Таричану (Роформаторска либерална партия), бившият президентския съветник Кристиан Дяконеску (Партия Народно движение) и бившият вицепремиер Келемен Хунор (Демократичен съюз на унгарците в Румъния). За намерение да се кандидатират са говорили досега също дан Дяконеску (Партия на народа-Дан Дяконеску) и (бившият лидер на Партия Велика Румъния-бел.ред.) Корнелиу Вадим Тудор.

Като независими искат да участват в надпреварата бившите либерали Йоан Гише и Виорел Катарама, както и депутатът (и лидер на Зелената партия - бел.ред.) Ремус Черня. Също като независим кандидат ще участва, според някои политически източници, и евродепутатката от Демократично-либералната партия Моника Маковей, след като демократ-либералите отказаха да включат името й в проучването, което ще измери подкрепата за Йоханис и Предою (за да определи кандидата на Християн-либералния съюз-бел.ред.)

БТА

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване