08/01/14 15:56
(http://pik.bg)

Преди президентът да се произнесе, вече наредиха служебния кабинет. Вижте кои са фаворитите за бъдещи министри!

Преди президентът да се произнесе, вече наредиха служебния кабинет. Вижте кои са фаворитите за бъдещи министри!

Новото служебно правителство почти сигурно ще бъде оглавено от проф. Георги Близнашки, научи ПИК. Оказа се, че всички останали кандидати за горещия пост са отклонили поканата на президента Плевнелиев.

Кои ще са са служебните министри?

Дясната ръка на президента - шефката на кабинета му Екатерина Захариева, ще е отново вицепремиер. Но този път с ключовия ресор икономика и енергетика.

Илияна Цанова от екипа на Плевнелиев пак ще поеме еврофондовете - пост, който заемаше и в кабинета на Марин Райков, чийто вице бе. Тя е работила 7 г. в централата на ЕБВР в Лондон като старши банкер. Има богат опит в структурирането, договарянето и изпълнението на инвестиции и в съфинансирането на проекти със средства от ЕС, посочва "24 часа".

Организирането на вота ще е поверено на преподавателя по политология Димитър  Димитров, който ще е министър без портфейл Твърди служебни министри са: Йордан Бакалов - на вътрешните работи,Йордан Христосков - социален, Велизар Шаламанов - военен. А също на образованието - съветничката на Плевнелиев Румяна Коларова.

Предполага се, че министър на земеделието ще е Румен Порожанов, който бе директор на ДФ "Земеделие" по времето на кабинета "Борисов".

Съветникът на президента по еврофондовете и възпитаник на Харвард Николина Николова, която бе зам. строителен министър при ГЕРБ, ще е министър на транспорта. Нямало нищо вярно в информацията, че бившият зам.-министър на транспорта Камен Кичев ще се върне във ведомството като титуляр.

Секретарят на президента Деяна Костадинова ще оглави строителното ведомство. Тя е ръководила ключов отдел в МРРБ и е отговаряла пряко за оперативна програма "Регионално развитие".

За външен министър е харесан Даниел Митов, който бе зам.-шеф на ДСБ, а след това мина към партията на Меглена Кунева. Много вероятно е министър на екологията да е също кадър на Костов - Евдокия Манева, която заемаше поста от 1997 до 2001 г., а при управлението на ГЕРБ бе зам.-министър.

Вероятно земеделието ще поеме Иван Станков, който бе на поста и в предишния служебен кабинет.

За правосъден министър фаворит е Диана Ковачева, която заемаше същата позиция по времето на ГЕРБ.

За министър на културата - режисьорът Явор  Гърдев, а за  спортен - Евгения  Раданова.

 

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване