08/01/14 08:31
(http://e-vestnik.bg/)

Самотни лондончани искат да говорят с непознати

Асошиейтед прес

Това е типична градска рутина: седиш в метрото със слушалки на ушите, играеш си със смартфона, за да избегнеш зрителен контакт със спътниците.

Сега нова кампания, наречена “Говори с мен” (Talk to me) иска да разчупи този навик и да промени имиджа на Лондон като едно от най-самотните места във Великобритания.

“Разговорът с непознати е социално табу”, каза Дейвид Блекуел, един от координаторите на проекта. “Това е нещо, от което прекалено се страхуваме. Можете ли да си представите колко различен би бил градът, ако можеш просто да се откриеш за други хора, без да очакваш, че непознатият непременно трябва да иска нещо от теб?”

Блекуел и други доброволци раздават баджове с посланието “Говори с мен, аз ще говоря с теб” (Talk to me, I’ll talk to уou). Това е покана да завържеш разговор с този, който я носи, независимо къде - дали във влака на път за работа или на опашката за кафе.

Проектът, реализирант чрез набиране на средства в интернет (краудфъндинг), е мотивиран отчасти от неотдавнашно изследване на Университета на Шефийлд, според което 30 процента от хората в британската столица се чувстват изолирани и невлючени в общността им, което се отразява върху тяхното емоционално и физическо благосъстояние.

Разбира се, всичко е по желание: ако искаш да си стоиш сам, няма проблем. Просто не взимай бадж”, казва Блекуел.

Проектът има и критици. Има опасения, че носенето на бадж може да привлече нежелано внимание или уличен тормоз.

“По принцип идеята ми харесва”, каза Сузи Фелц, която чакаше на опашка пред сергия за храна на Камдън Маркет. “Но няма начин да се чувствам комфортно, ако 20-годишната ми дъщеря ходи с бадж, даващ повод на откачалки да я заговарят. Младите жени и така получават достатъчно нежелано внимание”, поясни тя.

Съоснователката на “Говори с мен” Поли Акхърст заяви, че баджът се дава заедно със съвет да се прекратяват всякакви разговори, които карат носещия го да изпитва неудобство. Като цяло, обратната връзка е преобладаващо положителна, каза тя.

Организаторите на кампанията твърдят, че досега са раздали около 3500 баджа чрез партньорски организации и кафенета - скромно начало за град с над осеммилионно население. Новата благотворителна кампания, която разполага с 25 доброволци, организира седмични партита “Говори с мен” в различни части на града.

Хората “с вързан език”, могат да използват картончета “Говори с мен” с готови изречения за разчупване на леда: Предложените теми за разговор варират от: “Какво според теб дефинира един лондончанин?” до: “Трябва ли да изпитваш вина, когато харчиш много пари за себе си?”

Уил Лафан отишъл на социална среща преди три месеца, когато се преместил от Ирландия в Лондон, за да бъде самостоятелен, след като завършил университета, и казва, че оттогава е зарибен.

“Атмосферата на разговорите там просто е съвсем различна. Те разшириха хоризонта ми”, каза той. “Преди имах проблеми с общуването като цяло, но сега ми е много по-лесно”.

През август благотворителната кампания ще организира първия официален Ден “Говори с мен” с флашмоб, социални събития и пикник, целящ да наруши мълчанието и да накара лондончани да си побъбрят. Досега инициативата е събрала 8000 паунда (13 600 долара) чрез онлайн платформата за набиране на средства “Кикстартър” (Kickstarter).

Организаторите казват, че вече са ги потърсили хора от Париж, Берлин, Сеул и някои американски градове, които биха искали да стартират подобни проекти.

“Единственият проблем, който сме имали досега, е, че щом хората започнат веднъж да говорят, може да се окаже трудно да ги спреш”, каза Акхърст.

БТА

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване