08/01/14 08:38
(http://e-vestnik.bg/)

Светът засрамен от обстрела на училище в Газа, Израел смаян от мрежата от тунели

Тунел между Египет и ивицата Газа. Снимка: пропа

“Светът стои засрамен” от обстрела на училище в Газа по време на израелската военна офанзива, предаде в. “Гардиън”. Изданието цитира служители на ООН, които наричат “срам за света” убийството на спящи деца в училището в Джабалия, където се бяха приютили палестински бежанци. Те обвиняват Израел в сериозни нарушения на международните закони и подчертават, че многократно са предупреждавали Израел за училището, пълно с бежанци. В същото време подкрепата за военната операция остава на равнище от 95 на сто сред израелските евреи, подчертава в. “Гардиън”.

Мрежата от тунели под нивите с дини и пшеница в Газа обаче помага да се обясни израелската обществена подкрепа за продължаващата война срещу Хамас, пише в. “Лос Анджелис таймс”. Войските, действащи в Газа, са открили досега 36 излизащи на израелска територия укрепени тунела, които имат десетки входове, пише изданието. Израелските заселници са силно притеснени от тази заплахата, от която не могат да се скрият в бомбени убежища, а Израел се опитва да спечели време, за да продължи да разбива подземната мрежа, подчертава “Лос Анджелис таймс”.

За разлика от офанзивата срещу Хамас преди 2 години, Израел не е подложен на натиск от арабските лидери, подчертава в. “Ню Йорк таймс”. Причината за мълчанието на арабските лидери е, че те смятат Хамас за по-лош от Израел, пише изданието. Новата коалиция от арабски държави - Египет, Йордания, Саудитска Арабия и ОАЕ - практически застана на страната на Израел в борбата му срещу ислямисткото движение. Това може да е допринесло за неуспеха на опитите за постигане на мирно споразумение, смята “Ню Йорк таймс”.

“Страхът и омразата на арабските държави от политическия ислям е толкова силен, че преборва алергията им към Бенямин Нетаняху”, цитира изданието Аарон Милър, бивш пратеник в Близкия изток на различни администрации. “Никога не съм виждал подобна ситуация, с толкова много арабски държави приемащи безропотно смъртта и разрушенията в Газа и ударите срещу Хамас”, добавя той.

“Очевидно има съвпадение на интересите на тези различни режими с Израел”, казва Халед Елджинди, бивш съветник на палестинските преговарящи, цитиран от в. “Ню Йорк таймс”. Израел се оказа неочакван печеливш от размириците, последвали “Арабската пролет”, смята изданието, като посочва, че Кайро обвинява Хамас дори за жертвите в училището.

БТА

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване