08/02/14 12:51
(http://pik.bg)

Бареков дава политическото си доверие на Плевнелиев за справяне с кризата с КТБ

Бареков дава политическото си доверие на Плевнелиев за справяне с кризата с КТБ

Поискахме от президента да оздрави КТБ. Служебното правителство трябва да използва шанса да отвори банката. КТБ е жива банка и ще може да работи. Това каза лидерът на „България без цензура“ и зам.-председател на ЕКР в Европарламента Николай Бареков, след срещата му с президента Росен Плевнелиев. Той съобщи още, че ще осигури кворум в парламента на извънредното заседание в понеделник със своите сигурни петима депутати и ще подкрепи частична актуализация на бюджета в частта му за НЗОК и средствата за общините и строителните фирми. Очаква се и шести депутат да се присъедини към петимата, подкрепящи ББЦ в парламента, съобщи Бареков.
„Трябва да се знае истинското състояние на КТБ, защото според информации от международния одит, тя не е в толкова лошо състояние, а бе убита по един брутален начин“, поясни Бареков.
Зам.-председателят на ББЦ и депутат Светлин Танчев бе категоричен, че политиците не трябва да се крият зад парите на хората. „На базата на моите анализи и данните от одита, съм готов да дам назаем половината си спестявания на тази банка“, съобщи той. По думите му с всеки един ден, в който държавата забавя отварянето на банката, допринася допълнително за загубите й. Държавата може да помогне с предоставянето на чуждестранни одитори, които също биха намерили решение и привлекли чуждестранни инвеститори, поясни той. В момента умишлено тази банка е подценена, посочи Танчев и подчерта, че тя няма нужда от оздравяване, което се потвърждава и от одита на БНБ. „Не може едни политици да се крият зад народните пари. Време е да поемат отговорност“, категоричен бе Светлин Танчев.

„Аз имам интерес да излезе истината за тази банка. Моята фирма има да получава 5 милиона от телевизията и не може да си ги получи заради случилото се с банката. Трябва да се разровят всички кредитни досиета в банката и фирмите, свързани с Пеевски, за да се види Бареков какво има да взима и Пеевски какво има да дава на тази институция“, поиска лидерът на ББЦ. Убеден съм, че тази банка може да бъде изправена и да си стъпи на крака без държавен ресурс.
В понеделник ще подкрепим актуализацията на бюджета в частта здравеопазване, за строителните фирми, европейските фондове и общините. Шестима народни представители, подкрепящи „България без цензура“, ще влязат в Народното събрание, ще участват в дебата и ще гласуват по точките, съобщи още лидерът на ББЦ. По думите му президентът е поел ангажимента да поеме отговорност за актуализацията. „Друга работеща институция, за която да е гласувал народът, освен президента, няма“, обясни Бареков. Той подчерта, че ГЕРБ и ДСП трябва да влязат в понеделник в парламента за актуализацията на бюджета и също да поемат отговорността си. „От нас кворума, от тях – политическата отговорност“, посочи Бареков.
Това, което президентът ни разкажа за служебното правителство, ни хареса. То ще бъде на гражданското общество и на експертите, съобщи още Бареков, като уточни, че конкретни имена не са обсъждани.
Президентът ще спази закона, ще поеме отговорност като държавен глава и ще назначи представител на „България без цензура“ в ЦИК. Най-вероятно Катя Иванова ще заеме мястото на представителя на НДСВ, стана ясно още от думите на Бареков. „Катя Иванова е перфектен юрист, сигурен съм, че ще се справи перфектно и на изслушването“, подчерта Бареков.
Той съобщи, че се е извинил на президента за това, което му е причинил през последната година. „Разбирам, че моите квалификации за него не са били премерени и са нагнетявали още повече обстановката. Въпреки всичко президентът устоя и в момента е единствената институция. Сигналите срещу него са били използвани от медийните бухалки на фамозния и небезизвестен Делян Пеевски, за да се разчистват сметки с президента. Сега на мен ми се случва същото, което тогава се случи на него“, обясни лидерът на ББЦ. По думите му в момента е създаден фронт от Протестна мрежа, Яне Янев и Делян Пеевски, които си прехвърлят сигнали, носят ги в прокуратурата, а Пеевски ги разгласява гръмко.  Затова в понеделник лидерът на ББЦ ще изтегли от прокуратурата сигналите си срещу президента. „Правосъдието не можа да си свърши работата, а Пеевски използва моите сигнали, за да се саморазправя с президента“, обясни Бареков.
На индивидуалните консултации при президента Плевнелиев с ББЦ освен лидерът на партията Николай Бареков участваха още зам.-председателите на ББЦ Рада Коджабашева, Светлин Танчев, Росен Петров, председателят на Евромайки Калина Крумова, организационният секретар Стефан Кенов, лидерът на ББЦ-Перник Катя Иванова и областният лидер на ББЦ-Пловдив Мартин Иванов.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване