08/02/14 14:33
(http://pik.bg)

Директор в ЧЕЗ: Компанията търпи големи загуби от кражби

Директор в ЧЕЗ: Компанията  търпи големи загуби от кражби

 ЧЕЗ търпи големи загуби от кражби. Това каза пред "Фокус" Виктор Станчев, директор „Експлоатация и поддържане” в ЧЕЗ България.

„За всички кражби уведомяваме органите на МВР и разчитаме, че те като компетентен орган ще разкрият извършителите на тези престъпления, които застрашават сигурността на разпределителната мрежа. В момента има сериозен отзвук при кражбата на трансформаторно масло от трафопостовете, заради което за дълъг период от време оставяме наши клиенти без захранване. Това е трудоемка дейност по подмяната на един такъв трансформатор”, допълни Станчев.

„Другото е постоянната кражба на елементи от разпределителната мрежа, от разпределителни касети, от въздушни мрежи – ниско и средно напрежение, от железорешетъчни стълбови елементи, които създават сериозни предпоставки за нарушаване на електрозахранването”, заяви той.

„Стараем се на местата, където има най-висока концентрация, да монтираме и сигнално охранителна техника, с която да можем да се предпазим. Не можем да направим това навсякъде, защото разпределителната мрежа е така разгъната по градовете и населените места – достъпът до трафопостовете, разпределителните касети се намират върху тротоарите”, каза още Виктор Станчев.

Той допълни, че всичко опира да съвестта на гражданите и до това те да бъдат по-бдителни и да могат да информират навреме, когато забележат съмнителни лица около съоръженията на ЧЕЗ. Станков обясни, че служителите на компанията са лесно разпознаваеми.

„Те носят фирмено облекло, могат да се легитимират, всички имат документи, колите ни са брандирани и много лесно може да се установи дали хората, които са около съоръженията, са наши служители или са просто лица, които се опитват да злосторничат”, заяви той.

„ЧЕЗ търпи големи загуби от кражбите. За миналата година са откраднати над 60 тона трансформаторно масло. За тази година за първото полугодие са откраднати около 40 тона трансформаторно масло, тоест тенденцията се увеличава. Всичко това струва голяма доза финансови средства. Вместо тези средства да се инвестират в подобряване на разпределителната мрежа, ние извършваме ремонти, които са неоправдани, имайки предвид, че възстановяваме нещо, което е откраднато – вместо да се изгради нещо ново”, посочи още Станчев.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване