08/03/14 21:43
(http://e-vestnik.bg/)

Гърция и Кипър в новата отбранителна доктрина на Израел

Гърция и Кипър са сред страните, с които Израел иска съюзи. Намерението се съдържа в новата отбранителна доктрина на Израел. Доктрината е диференцирана и в нея се отчитат енергийните запаси, както и в по-широк аспект събитията и процесите в Близкия изток.

Според репортаж на кипърския гръцки в. “Филелефтерос” за отбелязване е, че докато Кипър и Гърция се споменават поименно, за Турция в нея не се посочва каквото и да е, а само допреди няколко години Израел поддържаше с нея военно сътрудничество и се реализираха съвместни оръжейни програми. Напротив, Турция е представена като един от източниците на проблеми за Израел.

В новата отбранителна доктрина на Израел се казва, че тя се смята за необходима, тъй като реалностите рязко са се променили през последните 60 години, тоест, откакто е била планирана първата подобна доктрина за еврейската държава.

Посочва се, че “заплахите и предизвикателствата, които възникват от регионалните безредици и конфликти, кризата в отношенията на Израел с Турция и сложната реалност, появила се след събитията около Арабската пролет, налагат на Израел да се опита да потърси нови шансове и възможности за създаване на съюзи с други страни в Близкия изток и извън него, на Балканите и в Източна Африка”.

По-нататък в доктрината ясно са записани трите стратегически сектора, където Израел може да търси съюзници. По-конкретно се споменава: “три стратегически сектора могат да бъдат открити там, където Израел би проявил интерес да лансира официални и неофициални съюзи.

В Източното Средиземноморие - Гърция, Кипър и други балкански страни. В Близкия изток - Саудитска Арабия и някои страни от Персийския залив. Накрая, в Източна Африка - Етиопия, Кения, Южен Судан и Уганда /християнските източноафрикански страни, застрашени от фанатизираните ислямисти/”.

Колкото до степента на значимост, която Израел придава на развитието на отношенията си с Кипър и Гърция, в друг пасаж от новата отбранителна доктрина на страната се посочва: “Средиземно море представлява спасителна връзка от важно значение за Израел с Европа и Америка”.

По-нататък в доктрината се визират новите реалности и факти от последните години, появили се след откриването на потенциални запаси от въглеводороди.

Подчертава се, че тези нови факти “налагат да се направи ревизия на морския район по отношение на отбраната на Израел”. Изтъква се, че откритите залежи на природен газ в морския район край Израел и делимитирането на изключителна икономическа зона налагат да бъде осигурена защита на тези стратегически запаси. Във връзка с това се посочва значението, което се придава на Червено море като търговски коридор за азиатските суперсили - Китай, Индия и Япония.

Освен способността на Израел да се отбранява на своя територия и да отстоява авторитета си, сега е нужен и един допълнителен елемент, каквото е развитието на стратегически отношения. В тези отношения предимство имат регионалните съюзи, в които, както бе споменото, са включени както Кипър, така и Гърция, се казва още в доктрината.

БТА

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване