08/03/14 21:32
(http://e-vestnik.bg/)

Къща с духове в с. Мусачево се продава за 1 лв., няма купувачи

Прокълната постройка изгонила хората и от съседните къщи

Прокълнатата къща в с. Мусачево. Снимка: Йоана Малинова

В края на елинпелинското село Мусачево, на около 50 метра от местните гробища, се издига порутена постройка, обитавана от зли духове и демони. Легенда или не, местните се кълнат, че наистина е така и никой от тях не смее да влезе в къщата.
„Там са виждали призраци, силуети, чували са гласове – казва Николай С., 45-годишен жител на Мусачево – Къщата се продава отдавна, но никой не иска да я купи. Цената й вече паднала на 1 лв., но пак няма желаещи.”
Построена преди около 40 години, тя така и не се превръща в постоянен дом. Всичките ѝ досегашни обитатели били застигани от мистериозна смърт скоро след заселването си в нея. „В село няма и един човек, който да е съгласен да преспи в нея дори само за една нощ”, обяснява Тодор.
Лошата слава на къщата стига до там, че хората я заобикалят отдалеч.
Николай и 26-годишният Георги, който е от Мусачево, но е студент в София, се съгласяват да ме доведат до къщата.
На пръв поглед тя по никакъв начин не е по-страшна от която и да е друга изоставена сграда. Дворът е обрасъл с буйна растителност, всички прозорци и врати са изпочупени, мазилката е изпопадала, а балконът е полуразрушен и висящ на арматурата си. Някои от външните стени са издраскани с графити. Местните обаче смятат, че къщата се разрушава отвътре – от върлуващите в нея демони.

Откъм пътя прокълнатата къща в с. Мусачево изглежда просто като изоставена къща. Снимка: Йоана Малинова

Разказват, че преди години двама майстори били наети да я ремонтират и да я направят отново годна за живеене. Останали да нощуват в нея и на двамата им се присънили едни и същи кошмари. Първоначално не споделили един с друг, но на следващата нощ кошмарите се повторили. Този път те ги споделили помежду си и когато разбрали, че и двамата са ги сънували, се уплашили и изоставили работата. От тогава нови ремонти не са подемани.
„В Мусачево разказват, че преди години на един от селските събори пристигнал като гост някакъв германец. Той бил авантюрист и веднага щом разбрал, че в Мусачево има къща, за която се говори, че е прокълната, решил  да влезе в нея и да пренощува вътре. На сутринта бил излязъл блед и треперещ, бил в шок. За една нощ косата му побеляла. Когато го попитали защо не е излязъл по-рано, отговорил, че не е могъл. Без да дава повече обяснения си тръгнал”, разказва Георги.

Къщата с демоните в с. Мусачево се руши, никой не иска да я купи. Снимка: Йоана Малинова

60-годишната Мария, която живее няколко улици по-нататък в селото казва, че не просто постройката, а самото място е прокълнато, защото под него се намират стари турски гробища. Всички, живеещи на него, неизменно биват застигнати от страшни болести, лудост и почти винаги – смърт. Преди няколко години на Никулден мъж от съседна къща решава да отиде на риболов в нощта срещу Никулден и се удавя. Никой не знае защо е решил да прави подобно нещо през нощта. Хората си обясняват странната му смърт с влиянието на къщата.

Въпреки желанието ми, двамата ми придружители не ме допуснаха да вляза в къщата. Не е трудно да се влезе, тя е открита отвсякъде, но те изрично ме предупреждават да не влизам дори само за снимка, защото и най-краткият ...

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване