08/03/14 21:44
(http://e-vestnik.bg/)

Тревога за мястото на жените в турското общество

В момент, когато безпокойствата в Турция нарастват заради все по-консервативната и авторитарна политическа култура, която се отразява пряко на живота на жените, на 1 август влиза в сила Истанбулската конвенция - ключов документ на Съвета на Европа, посветен на предотвратяването и борбата с насилието над жените и домашното насилие.

Макар че Турция подписа първа конвенцията през май 2011 г., скоро след като тя беше предложена за подписи на държавите членки, насилието срещу жени в страната е широко разпространено независимо от усилията за създаване на по-строго законодателство и програмите за обучение.

Депутатката от Анкара на основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) Гюлсюм Билгехан предупреждава, че конвенцията не трябва да остане само на хартия за Турция и призова правителството за спешно прилагане на план за действие.

“Насилието срещу жените е проблем и в развитите държави. Картината, пред която сме изправени ние в Турция обаче, е ужасна. Трябва да приемем 1 август за крайъгълен камък и да вземем необходимите стъпки, за да защитим жените с международен щит”, каза на 31 юли Билгин, отбелязвайки, че в Турция през първото полугодие на 2014 г. са били убити 129 жени.

Депутатката от НРП, която е член на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, е имала ключова роля в изготвянето на Истанбулската конвенция като председател на Комитета за равните възможности между жените и мъжете към ПАСЕ между 2002 и 2007 г.

“Турция е пълноправен член на Съвета на Европа. Тя трябва също да покаже пълна решимост в прилагането на конвенцията. Трябва спешно да бъде приложен план за действие, който практически да въведе визията на конвенцията”, каза Билгехан.

Според Съвета на Европа оценките показват, че най-малко 12 жени са убивани всеки ден в Европа при насилие, свързано с пола. През 2013 г. наличната статистика показва, че домашно насилие е отнело живота на 121 жени във Франция, 134 в Италия, 37 в Португалия, 54 в Испания и 143 във Великобритания.

“В Азербайджан бяха убити 83 жени, а 98 извършиха самоубийство след случаи на домашно насилие, докато данните, събрани от медии в Турция, показват, че най-малко 214 жени са били убити от мъже миналата година, главно при прояви на домашно насилие и често - въпреки, че тези жени са потърсили защита от властите. Наличната информация за първите шест месеца на 2014 г. в много европейски държави продължава да показва подобни тревожни данни”, съобщи Съветът на Европа.

“Влизането в сила на Истанбулската конвенция също трябва да бъде приветствано, защото ще допринесе за прекратяване на принудителните бракове, на осакатяването на гениталиите на жените и на принудителните аборти и стерилизация. Европа не е имунизирана срещу тези форми на насилие: в резолюция от 2012 г. Европейският парламент оценява, че около 500 хиляди жени и момичета с осакатени гениталии живеят в ЕС, докато 180 хиляди други всяка година има риск да бъдат подложени на тази практика”, посочи още Съветът на Европа.

Турция, която се стреми към членство в ЕС, е изготвила ново законодателство в опит да синхронизира правата на жените с европейските стандарти. Законопроект, изпратен в парламента през юни, предвижда по-строги наказания за сексуалното насилие.

Властите посочват, че броят на местата за настаняване се е удвоил през последните три години и са били създадени центрове за подкрепа на жертвите, давайки възможност на жените да получат закрила и да останат с децата си.

Активисти и адвокати обаче твърдят, че все още няма достатъчно и че все по-консервативната и авторитарна политическа култура при правителството на премиера Реджеп Тайип Ердоган, означава, че напредъкът е, в най-добрия случай, несигурен.

Турция се нарежда на 120-то място от 136 държави според индекса за равенството между половете на Световния икономически форум за 2013 г., с 15 позиции по-надолу спремо 2006 г., а ...

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване