08/04/14 23:30
(http://e-vestnik.bg/)

Луганск - крепост на отцепниците, е в пълна изолация

Изваден от строя танк на сепаратистите в гр. Торез. Снимка: АиФ

Луганск - крепост на отцепниците, е в пълна изолация - там няма ток, вод, комуникации, интернет, бензин, дизелово гориво и газ, цитира “РБК дейли” съобщение от събота на кмета Сергей Кравченко.

Другият сепаратистки център - Донецк, мина в петък на обсадно положение. В града бе въведен комендантски час. Стрелков заяви, че личните автомобили и всички материали, потребни за отбрана на града, може да бъдат иззети, се казва в статията.

Според нея проруските сили очакват нахлуване на киевски войски в териториите под техен контрол и унищожават местната транспортна инфраструктура, например взривяват мостове.

Междувременно президентът Петро “Порошенко е готов за компромис с Върховната Рада” и парламентарните избори в Украйна може да бъдат произведени по-рано от очакваното, пише “Независимая газета”.

Според източници на вестника след седмица украинският парламент се кани да приеме нов избирателен закон, който ще е “златната среда” между исканията на обществото, прозвучали на Майдана, и действащите норми, приети през управлението на бившия президент Виктор Янукович. Това ще позволи изборите да бъдат изтеглени за началото на октомври; има изгледи Порошенко да обяви датата на 24 август, когато ще разпусне сегашната Върховна Рада, посочва изданието.

Според източник от парламента властта бърза да организира избори, докато рейтингът на Порошенко, спечелил президентския вот в първия тур, все още е висок. “Олицетворение на партията у нас е нейният лидер”, допълва той.

Партията на Порошенко “Солидарност”, регистрирана през 2001 г. фактически бездействаше, докато нейният лидер - днешният президент, не се завърна в политиката, напомня местният политолог Костянтин Матвиенко.

“Несъществувалата реално партия може да се нареди сред победителите в президентските избори, стига кампанията да не се проточи”, прогнозира всекидневникът.

Максимален брой гласове - 31,4 на сто, “Солидарност” би получила в коалиция с други партии, проявили се на Майдана, сочат данни от анкета на Киевския международен институт по социология.

За Радикалната партия на Олег Ляшко биха гласували днес 20,9 на сто, за “Баткившчина” на Юлия Тимошенко - 14,9 процента, за “Гражданска позиция” на Анатолий Гриценко - 10,9 на сто и т. н. Комунистите и бившите управляващи - Партията на регионите, не биха влезли във Върховната Рада, показват цифрите.

Известният опозиционер Юрий Луценко предложил да се формира проевропейски партиен блок, за да са ясни още отсега екипът и програмата на бъдещите управляващи. Лидерът на украинския комитет на избирателите Олександър Черненко съобщил на вестника, че се обсъжда как във вота да участват хората от всички региони, включително от Донецка и Луганска област, и да се проведат избори в цяла Украйна “освен в окупирания според нас Крим”.

Украинските войски, затворени в обръч в сепаратистката “Луганска народна република”, са готови да сложат оръжие и договарят от вчера условията с отцепниците в региона, твърди “Росийская газета”.

Киев е твърде ангажиран, за да обърне внимание на своите части - “продължава да събира нова армия с подкрепата на Запада” и разглежда обкръжените си войници “като отработен материал”, пише московският официоз.

Според него армейските части край Луганск са останали без вода, без гориво и с боеприпаси само за стрелковите оръжия и само “за два дни боеве”. Човек от щаба на бунтовниците разказал, че военните предложили да унищожат цялата си техника - близо 70 единици, и да предадат останалото оръжие с боеприпасите, за да бъдат пуснати от обкръжението в земи, контролирани от Киев. “Опълченците” обаче настоявали да получат цялата бойна техника изправна.

Междувременно зачестяват призивите за прекратяване на огъня, отправяни от Вашингтон и европейските столици, отбелязва вестникът. Той ...

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване