08/04/14 23:30
(http://e-vestnik.bg/)

Срещата на върха САЩ-Африка - много гости, малко изключени въпреки човешките права

Франс прес

Барак Обама говори на срещата САЩ-Африка. Снимка: от тв екрана

За семейната снимка от срещата на върха САЩ-Африка трябва да се съберат петдесетина лидери. Само четири страни са изключени от празника. Няколко лидери ще преминат по червения килим във Вашингтон въпреки лошите резултати на държавите им в областта на демокрацията и правата на човека.

За да оправдае решението си да покани почти всички африкански лидери на срещата на върха, която ще е първата в историята на САЩ, Вашингтон използва като параван Африканския съюз и американското и международното право.

Белият дом обяви, че президентът Барак Обама е поканил всички африкански лидери и африкански правителства, които са в добри отношения със САЩ и с АС. От това става ясно, че страните, изключени от панафриканската организация и обект на американски или международни санкции, не са поканени.

Вратите на срещата на върха следователно са затворени за Судан, Зимбабве, Еритрея и Централноафриканската република.

Хартум и Хараре са обект на санкции от страна на Вашингтон, припомня Държавният департамент.

Освен това суданският президент Омар Башир, който отбеляза 25-те години от преврата, довел го на власт, е със заповед за арест на Международния наказателен съд за военни престъпления, престъпления срещу човечеството и геноцид в конфликта в Дарфур. Колегата му от Зимбабве Робърт Мугабе, на власт от 1980 г., също е недолюбван от международната общност.

Еритрея е обект на санкции на ООН, по-специално заради нарушенията на правата на човека. А ЦАР, където се води гражданска война и която е ръководена от преходна президентка, е низвергната от АС.

Според Ричард Дауни, помощник-директор на африканската програма на Центъра за стратегически и международни изследвания, САЩ искат да превърнат срещата на върха в събитие, обединяващо възможно най-голям брой лидери, с възможно най-малко червени линии като критерии за изключване от участие.

Вашингтон не иска срещата на върха да бъде обсебена от дебати за това кой да дойде и кой да не дойде на нея, обяснява експертът и припомня, че подобно нещо е случило на срещата на върха ЕС-Африка през април, която беше бойкотирана от Зимбабве.

Американците предпочитаха да възприемат легитимен и прагматичен подход и да позволят по този начин на някои лидери на страни с ужасяваща равносметка в областта на управлението да участват все пак на срещата на върха.

Така например Екваториална Гвинея, Камерун, Ангола или Руанда на несменяемите президенти Теодоро Обианг Нгуема, Пол Бия, Едуарду душ Сантуш и Пол Кагаме ще бъдат посрещнати с отворени обятия.

Относно поканата към Екваториална Гвинея правозащитната организация “Хюман райтс уоч” направо кипи от възмущение. Нейната говорителка Лиза Майзъл призова президента Обама да настоява да се сложи край на практиката на мъчения, корупция и на други злоупотреби, които са често срещано явление в Екваториална Гвинея.

Държавният департамент между впрочем разкритикува тази страна в последния си доклад за правата на човека в света заради прибягването към мъчения.

Президентът на Уганда Йовери Мусевени, съюзник на САЩ, също ще е добре дошъл на срещата въпреки американските санкции, приети през юни заради закона, наказващ хомосексуалистите.

Изготвянето на списък с гостите на срещите на върха винаги е като номер на еквилибрист, признава Тара Сонънхайн, бивша служителка на Държавния департамент, настояща преподавателка в университета “Джордж Вашингтон”.

Защото има и поканени в последната минута. Египет, фундаментален съюзник на САЩ, първо беше отстранен от срещата заради преврата от юли 2013 г. срещу президента ислямист Мохамед Морси и заради ужасяващите репресии срещу неговите привърженици.

Но на 14 юли след връщането на Кайро в АС Белият дом промени мнението си и покани новия президент Абдел Фатах ас Сиси. Той обаче няма да дойде, според американски представител. Кралят на Мароко Мохамед Шести също ще отсъства.

Американците промениха мнението си и за Гвинея-Бисау, приета отново в АС след завръщането й към ...

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване