08/04/14 23:11
(http://e-vestnik.bg/)

Стратегията на Гърция за борба с нелегалната имиграция

Нелегални имигранти, задържани в Гърция. Снимка: елласнау

Година след като бе отчетен спад на нелегалната имиграция в Гърция, тази тенденция е променена и вече са почти ежедневие случаите на арести за незаконно проникване на бежанци и нелегални имигранти в страната.

В правителствения екип не крият тревогата си от взривоопасната ситуация, която цари в Сирия и Либия, от последиците, които би могъл да има продължаващият конфликт в ивицата Газа, а също и от напрежението в Ирак.

Тревожна е статистиката за нелегалните имигранти, минаващи през Турция. Всеки месец нараства броят на бежанците от Сирия, бреговата охрана в Гърция ежедневно открива трафикантски лодки в Егейско море, пълни с бежанци. За първото полугодие нелегалните имигранти са нараснали с 131,55 на сто в сравнение със същия период на 2013 г. През юли броят им се увеличи с още 4 175.

Налице са опити на каналджиите да проникнат и през телените заграждения, високи 12,5 метра, в областта Еврос.

В същото време за отбелязване са усилията за решаване на проблема и че за първи път може би се работи по изготвянето на план за борба с нелегалните потоци и управлението на големия брой нелегални имигранти, струпани в Гърция през последните няколко години.

Ситуацията е доста променена, Гърция вече не се възприема като страна, която само трябва да докладва, големите страни от европейския север подхождат с разбиране към проблема, казва високопоставен представител от премиерската канцелария, като подчертава, че Атина готви стратегия съвместно с Италия и останалите страни, изправени пред същите предизвикателства.

Последните имиграционни потоци се дължат до голяма степен на тлеещата криза в Източното Средиземноморие, които извеждат на преден план и въпроса за предоставяне на убежище. Невъзможно е Гърция с едва 2 на сто от европейския БВП да реши сама тежкия проблем с нелегалната имиграция, отбелязва правителствен източник, преценявайки, че на европейско равнище има разбиране в тази насока.

Атина не възнамерява да оспори европейското споразумение за бежанците, известно като “Дъблин-2″, нито пък смята да раздава безогледно документи на чужденци, влезли нелегално в страната. Правителствени източници преценяват, че намиращите в страната се чужденци наброяват около един милион. Малко под 7-8 на сто от тях имат право на убежище. Те ще получат документи, за да могат да се движат в останалите страни от ЕС.

За останалите обаче гръцкото правителство очаква финансово да бъде обезпечен сегашният механизъм за превенция и управление. От тази гледна точка, правителството залага и на номинирания нов гръцки еврокомисар Димитрис Аврамопулос, на когото в Европейската комисия на Жан-Клод Юнкер е поверен и този конкретен въпрос за нелегалната имиграция.

Разговори се очаква да бъдат водени и днес в рамките на визитата на Жан-Клод Юнкер в Атина и на срещите му с премиера Андонис Самарас.

Атина претендира за по-голямо участие на ЕС в процедурите, свързани с предоставянето на убежище, управлението на миграционните потоци и по-строго прилагане на мерките за борба с нелегалните имигранти.

Гърция иска Брюксел да засили натиска върху страни, от които идват миграционните потоци, а също и да се усъвършенства механизмът за депортиране на нелегалните имигранти. Това се очаква да стане, тъй като нелегалните имигранти започват да се превръщат в централен проблем за Европейския съюз.

Гръцката страна смята още, че са недостатъчни и че трябва да се увеличат и самолетите, които вече излизат от летище “Елефтериос Венизелос” в Атина с дестинации за Лахор, Пакистан, и за Египет.

БТА

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване