08/06/14 05:16
(http://www.klassa.bg/)

Бареков получавал по 150 000 лв. на седмица от КТБ

 Лидерът на „България без цензура” Николай Бареков е получавал от КТБ по 150 000 лв. на седмица до края на 2013 г., а след това сумата нараствала пропорционално, съобщи вчера на специална пресконференция лидерът на РЗС Яне Янев. Той разкри финансирането на ББЦ и причините за това, след което раздаде резюме от сигнала, който вече е при главния прокурор Сотир Цацаров. Янев заяви, че ще изпрати скандалните данни до председателите на всички групи в Европарламента.

 

„Около година преди евроизборите е създаден спеццентър с цел да постигне такова влияние, че да оказва контрол и нищо в политиката да не става без негово участие. Проектът беше помпан не с политически аргументи, а с финикийски знаци от КТБ - каза Янев. - Има документ, че банкерът Цветан Василев е разпоредил еднократно да се изплатят на Бареков 400 000 лв., Поето обещание за даването и на 150 000 лв. на седмица.”

 

Отделно по преценка на Василев Бареков е намазал 1 млн. евро лична премия плюс 505 000 евро за къща, допълни Янев.

 

Според лидера на РЗС

 

парите били за развитие на структури

 

купуване на гласове и медиен контрол. До края на 2013 г. били получени над 4 млн. долара. Янев допълни, че Бареков е избран за политическия проект, защото е зависим от спецслужбите след 10 ноември 1989 г.

 

След това представи три хипотези за създаването на проекта ББЦ от Цветан Василев.  

 

„Банкерът е искал да вземе цялата държава, като направи ББЦ непреодолим фактор в българската политика, огласи хипотезите Яне. - Възможно е да е бил притиснат или е искал да създаде империя.” Янев направи връзка с „руското лоби в българските спецслужби, което е огромно и продължава да действа в такива схеми, за да поддържа влиянието си у нас”, каза той.

 

РЗС ще поиска създаване на специална анкетна комисия в ЕП за разследване на сигнала на партията за извършени престъпления от КТБ и кешовото даване на пари от Цветан Василев към Николай Бареков чрез подставен човек - приносител на парите. Янев подчерта, че в КТБ е имало черна каса за незаконно финансиране и имало хора, които били готови да свидетелстват за това. Бившият депутат Емил Василев, който е в политическия съвет на РЗС, разкри

 

схема за източването на банката

 

Според нея тя е раздавала кредити на над 20 фирми, опериращи като финансово-брокерски къщи – по около 10 млн. лв. Всяка от тях от своя страна раздавала кредити на 4, 5 или 6 фирми реални кредитополучатели с изричната уговорка да не бъдат връщани. Сумите били по 2-3 млн. лв. Тези фирми имали реални управители, но част от тях били регистрирани на фалшиви адреси, а някои и с капитал от 500 лв. До момента в РЗС има данни за незаконно финансиране със 100 млн. евро, но парите са били повече, твърди Василев. Според Янев тази информация получили от източници извън страната.

 

След поставянето на КТБ под особен надзор и влизането на квестори там обръчът от финансово-брокерски фирми започнал формално да си иска парите от длъжниците, но те са похарчени за политическо и медийно влияние и няма да бъдат върнати, казаха още от РЗС. „Имаме информация, че лично Цветан Василев е контролирал как точно фирмите бушони са разпределяли средствата”, допълни Емил Василев. На следваща пресконференция РЗС ще разкрие как политико-икономическият елит е бил на хранилка в КТБ.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване