08/06/14 21:46
(http://e-vestnik.bg/)

Гърция казва сбогом на тройката

Брюксел разработва план за премахване на тройката международни кредитори ЕК, ЕЦБ, МВФ и заменянето й с европейска специална група за действие (Task Force), като целта е с него да бъде открит пътят за разхлабване на икономическата политика, прилагана спрямо Гърция заради отпусканата на страната международна финансова помощ за излизане от кризата.

Наред с това се обсъжда и възможност гръцкият държавен дълг да бъде облекчен, като в замяна се обвърже с шестгодишна реформаторска програма при условие, че Гърция повече няма да има нужда от нови капитали.

Според разкрития, направени от агенция Ройтерс в момент, когато ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер бе в Атина, макар обсъждането на този въпрос да е все още в начален стадий, той предвещава есента да бъде “гореща”, тъй като се очаква да бъдат ускорени сондажите между Гърция и нейните партньори относно пътя, по който страната ще трябва да върви след приключване на спасителната програма в края на 2014 г.

Предполага се, че премахването на тройката и поставянето на нейно място на специална група на Еврокомисията, която да извършва проверки на всеки шест месеца, вместо на три месеца, при положение, че страната няма да има нужда от свежи капитали, ще бъде същността на новия план, който европейците обсъждат за Гърция.

“Без коментар” бе реакцията на източници от правителството и финансовото министерство по повод на твърденията на Ройтерс, появили се месец преди очакваното започване на консултации между Атина и тройката в Париж в началото на септември.

Този обрат, според Ройтерс, “ще успокои общественото недоволство и ще бъде в подкрепа на коалиционното правителство в Атина, изправено пред опозицията, която води в социологическите анкети и обещава да “скъса” договора с международните кредитори, ако дойде на власт.

“Няма да има тройка”, заяви представител, пожелал анонимност. “Собствеността на реформите трябва да бъде гръцка, гърците трябва да бъдат доведени до една програма до октомври, която до декември да бъде одобрена и да е валидна от началото на 2015 г.”

Друг източник отбеляза, че за по-сигурно на Гърция вероятно ще бъде предоставена кредитна линия от еврозоната, която обаче ако бъде използвана, страната отново ще трябва да бъде поставена под надзор.

МВФ обаче ще запази своята спасителна програма за Гърция до 2016 г., като ще продължи да следи Атина.

Един такъв план, който ще се опира на логиката “намаление на дълга в замяна на реформи”, е особено “привлекателен” за премиера Андонис Самарас. С добро око на него гледа и новият председател на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер.

В публикацията на световната агенция се казва още, че с премахването на тройката ще има за цел да се стимулира “развитието и заетостта”, вместо да се поставя акцент върху бюджетните съкращения. По принцип това ще бъде планирано от Атина, а не от Брюксел или от други.

Като предимство за гърците може да се приеме фактът, че те доброволно ще трябва да приемат икономическите реформи, които вече няма да бъдат налагани отвън. Въвеждането на нова шестгодишна програма ще позволи на ЕЦБ да се оттегли от ролята й в тройката, допълва Ройтерс.

Публикацията приключва, като се отбелязва, че крайният отговор е как дългът в размер на 320 млрд. евро на Гърция ще стане по-добре управляем. Основните опции за това се свеждат до намаляване на лихвите по него и до удължаването на неговия погасителен срок. Но те могат да бъдат приложени най-вероятно по отношение на заемите, които Гърция е взела от други държави, а не на помощта, която е получила от ЕЦБ и МВФ.

БТА

Публикувана на 08/06/14 21:46 http://e-vestnik.bg/21087/gartsiya-kazva-sbogom-na-troykata/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване