08/06/14 21:42
(http://e-vestnik.bg/)

Екмеледин Ихсаноглу - малко вероятната надежда на опозицията срещу Ердоган

Франс прес

Екмеледин Ихсаноглу. Снимка: от тв екрана

Толкова неочакван, колкото и непознат, Екмеледин Ихсаноглу олицетворява последните надежди на турската опозиция. На този 70-годишен учен, специалист по исляма, бе възложена малко вероятната мисия да пресече пътя към президентството на силния човек на страната Реджеп Тайип Ердоган.

Когато бе обявено името на кандидата на двете основни опозоционни партии, противопоставящи се на премиера, за изборите на 10 и 24 август, то предизвика известна доза недоверие.

Избирането на един открито практикуващ мюсюлманин, за да защитава светските принципи срещу “ислямския уклон” на Ердоган, има с какво да изненада. Да се повери на един безличен дипломат грижата да се противпостави на един политически “хищник”, при това харизматичен.

Но в напрегнатия и отровен климат, който цари от месеци в Турция, лидерите на Народнорпепубликанската партия НРП, социалдемократическа и на Партията на националистическото действие ПНД са убедени, че Ихсаноглу е точният човек за това.

На фона на един повишаващ глас, предубеден премиер, бившият генерален секретар на Организацията за ислямско сътрудничество ОИС иска да проповядва умереност и разбирателство.

“Ние не искаме Турция да бъде разделена и изпълнена с напрежение, а да бъде умиротворена”, заяви самият Ихсаноглу. “Това е мъдър човек, който ще съумее да обедини всички части на нашето общество”, увери лидерът на Народнорепубликанската партия Кемал Кълъчдароглу.

Печатните издания, опозиционно насторени към ислямо-консервативния режим, който властва изцяло над страната от 2002 г. насам, също се зарадва на тази стратегия на “контрапрограмиране”. “Това е интелигентно тактическо решение”, приветства Мурат Йеткин, анализатор от англоезичния вестник “Хюриет дейли нюз”.

Кандидатурата на Екмеледин Ихсаноглу обаче далеч не се приема единодушно. Най-светски настроените среди от опозицията дори се възмутиха, че са представени от този човек с благо лице, очила с фини рамки и бели мустаци.

Тези критици специално посочиха пътя, изминат от неговия баща Ихсан Ефенди, произлязъл от набожно семейство от Йозгат в Централен Анадол, който е напуснал Турция през 1924 г. в разгара на кемалистката секуларизация, за да отиде да учи, а след това да преподава ислям в университета в Кайро, в Египет, където се е родил синът му през 1943 г.

За да пресече полемиката, Ихсаноглу посвети първите си изяви на това да повтаря убеждението си в необходимостта от “отделяне на религията от политиката”.

“Днес основната причина за проблемите в мюсюлманския свят идва от свързването на религията с държавните дела”, заяви той, наблягайки върху своя умерен жизнен път за разлика от този на Ердоган.

След като през 1974 г. защитава докторат в Анкара, професор Ихсаноглу създава първата катедра по история на науките в университета в Истанбул. Автор на много трудове, той преподава в университета в продължение на дълги години, както и в други европейски университети като тези в Мюнхен Германия и в Ексетър Великобритания .

Едва през 2005 г. той стана известен на широката общественост, ставайки генерален секретар на Организацията за ислямско сътрудничество тогава още Организация Ислямска конференция - бел.ред. благодарение на подкрепата на правителството на Ердоган. В продължение на девет години той наложи своя дипломатичен усет, специално за да призовава за диалог между исляма и християнския свят.

На този пост Ихсаноглу преживя и първото си стълкновение с Ердоган. През 2013 г. турският премиер осъди “пасивността” на ръководената от него организация след отстраняването от власт от армията на регионалния му съюзник - египетския президент Мохамед Морси.

Полемиката ще свърши с това, но в началото на президентската кампания много анализатори не възлагаха големи надежди за кандидата на опозицията, който сам призна миналата година в печата, че би бил “лош политик”.

“Да се подбере кандидат, който претендира, че има същата идентичност като Ердоган, ще доведе до избиране на премиера още на първия тур”, прогнозира ръководителят на частния Институт за изследвания Конда Тархан Ердем.

БТА

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване