08/06/14 21:58
(http://e-vestnik.bg/)

Настъплението на ислямистите. От Сирия през Ирак до Великобритания, Украйна и Русия?

в. Комсомолская правда

Любима тема за разговори сред британците е времето навън. Сега обаче тук доста по-често и със силна тревога се говори за друго. За ислямските терористи, за това какъв ужас може да сполети бреговете на Темза.

Започва ли междуособна война?

Тези дни в интернета бяха качени страшни кадри. Две млади момчета подробно и картинно описват собствените си зверства. Как разстреляли група деца. Как - ей тъй, за кеф, разпрали корема на бременна жена…

Двайсетгодишните Насер Мутхан и Реяд Хан, родени и живели на Британските острови, преди няколко месеца заминават за Сирия - да воюват срещу президента Асад. С тях тръгва и по-малкият брат на Насер, 17-годишният Асил. Сега тримата заедно “избиват неверниците като бесни кучета”, споделят те самите. Членуват в групировката Ислямска държава в Ирак и Леванта (ИДИЛ), обявила, че създава халифат на територии от Ирак и Сирия.

Тя твърди, че властвала вече “над всички мюсюлмани по света”, затова ще се нарича с по-краткото име Ислямска държава. Ислямистите се заклеха да изтребят всички християни в земите си. И да обрежат насила всички жени на възраст от 11 до 46 години.

Сунитската групировка ИДИЛ се появи след нахлуването на западните войски в Ирак през 2003 г. Чувал съм от британски колеги-журналисти, че можело да е проект на американските тайни служби, целящ дестабилизация на обстановката в Близкия изток. Безчовечните бандити всяват дори не и страх, а панически ужас с невероятната си жестокост. Тъкмо затова ИДИЛ беше изключена . . . от самата Ал Каида, където всъщност се бе зародила.

Насер и Реяд неуморно повтарят в туитовете си: “Готови сме на смърт за свещената си цел”. Сиреч за установяване на общопланетен халифат.

Бащата на главорезите - 57-годишният Ахмед Мухтан, разказа пред журналисти, че екстремистите обработвали синовете му на различни места, за да потулят следите си. Методите за вербуване на бъдещи муджахидини впрочем “вървят в крак с времето”. Естествено често промиват мозъка на някой младеж при срещи “лице в лице” или в джамията. Терористите обаче имат и ново, крайно опасно оръжие - “интернет-джихада”.

Прекомерна толерантност

Маджид Наваз минава за експерт номер едно по джихада в Обединеното кралство. Този британец от пакистански произход е съветник на премиера Камерън и кандидат за депутат от парламента. Изглежда представително: скъп син костюм, вратовръзка в същия цвят, посивели слепоочия, оксфордско произношение.

На младини Маджид неведнъж се сбивал с британски “бръснати глави” и решил сериозно да поведе борба с расизма. Заминал за Египет и оглавил местна ислямистка групировка. И бил хвърлен за пет години зад решетките.

“Затворите в Египет са ужасни, спомня си той. В килията нямаше място да мръдна, всичко гъмжеше от хлебарки. Постоянно ме биеха. В затвора обаче взех много да чета. И скоро разбрах колко съм бил заблуден. Ислямизмът не е ислямската религия, а политическа идеология за маниаци.”

Насер Мухтан обаче е от образовано семейство. И е следвал за лекар. А е станал боец на ИДИЛ. Защо?

“Обществото ни - отвръща Маджид - е изпуснало поредната възможност да повлияе на свой гражданин в нужната посока и да го интегрира. И ето, един амбициозен, способен човек е предпочел да замине на 2500 мили оттук, при враговете на собствената си държава.”

Сред основните причини за засилване на екстремизма е прекомерната толерантност от страна на властите. В кралството до ден-днешен няма сурови закони срещу радикалите. Липсват примерно наказания за проповядване на насилие - такъв закон щял да ограничи свободата на словото. А радикалните ислямисти контролират над сто британски джамии, станали разсадници на религиозна нетърпимост.

Необходимо е правителството да води политика срещу екстремизма в мюсюлманските общности, джамиите, в ислямските училища. И в затворите - почти една трета от изтърпяващите наказания са мюсюлмани, ...

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване