08/06/14 23:09
(http://www.dnevnik.bg/)

Реформаторите ще избират председател през септември, очаква се да е Радан Кънев


След заседание продължило над 7 часа, председателите на партиите от Реформаторския блок решиха, че на конгрес през септември ще бъде избран председател на формацията. 

Официално няма съобщени имена на кандидати, но по всяка вероятност това ще бъде лидерът на ДСБ Радан Кънев. Вчера той получи номинация от част от членовете на Гражданския съвет в блока, а според запознати с разговорите в коалицията ще има подкрепата и на почти всички от останалите лидери. Все още никой от тях не е коментирал днешната среща, която приключи късно вечерта (официалното съобщения от нея - вижте надолу). 

След нея отново беше

потвърдено единството на Реформаторския блок и че коалицията ще се яви заедно на избори 

Темата за това стана особено актуална, след като в понеделник Кънев подаде оставка като говорител и го направи с остро изявление за работата в блока и за влиянието на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов върху него. Това се случи на заседание, продължило над 9 часа, на което са били обсъждани промени в структурата на формацията, сред които и изборът на председател, който да я оглави. Във вторник разговорите продължиха и последва и издигането на кандидатурата на Радан Кънев от членове на Гражданския съвет.

Малко преди началото на лидерската среща започнала в 15 часа в сряда и приключила около 23 часа, във "Фейсбук" се появи и група в подкрепа на Кънев за председател (привържениците на реформаторите са активни в социалните мрежи). 

На срещата освен решението за свикване на конгрес за избор, лидерите отново са потвърдили и че ще вървят към създаване на "единен политически субект" - една от основните точки в учредителното споразумение за създаването на блока през декември 2014 г., по която досега нямаше реални действия. Този път предвиждат да имат план за това. 

Лидерите са се споразумяли оперативното ръководство да се осъществява от Председателството на блока - по един представител от всяка партия и един от Гражданския съвет. Според учредителния документ от миналата година Председателството има ограничени правомощия и само представлява коалицията пред държавната администрация, а решенията се взимат от Изпълнителен съвет от 21 души с квалифицирано мнозинство.

В решенията е записано още, че ще водят разговори и с други партии или формации за предстоящите избори. Едни от преговорите сигурно ще със "Зелените", които бяха в началото на сформиране на Реформаторския блок, но след това се оттеглиха, за да участват самостоятелно на евровота. 

Ето решенията им от срещата днес, както са записани в официалното съобщение: 

Решения от срещата на председателите на партии от Реформаторския блок /РБ/, приети днес, 06.08.2014г.:

1. Председателите на петте партии от РБ препотвърждават единството на Блока и волята на своите партии за съвместно участие на предстоящите извънредни парламентарни избори на 5-ти октомври.
2. Председателството на РБ поема оперативното ръководство на политическия съюз.
3. Свиква съюзен конгрес на РБ в първата половина на м. септември за избор на Председател на РБ.
4. В срок до съюзния конгрес и съгласно решение от последното заседание на Гражданския съвет на РБ да се изготви план за консолидация на РБ по посока на създаването на единен политически субект.
5. РБ започва разговори за разширяване на политическия формат на Блока за явяване на предстоящите извънредни парламентарни избори.
6. Във връзка с изпълнението на настоящите решения да бъдат извършени промени в учредителното споразумение на РБ.
06.08.2014

Председатели на партиите:
БЗНС, ДБГ, ДСБ, НПСД, СДС
Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване