08/06/14 05:11
(http://www.klassa.bg/)

Турското Renault получи отличен за качество

 Преди десетина години клиентите на Renault у нас гледаха с недоверие към автомобилите от френската марка, произведени в Турция. Повечето искаха френско Renault, тъй като смятаха, че само то е качествено. С течение на времето обаче по родните улици тръгнаха десетки хиляди автомобили Renault, произведени в Турция. Най-ярък пример за здравината и издръжливостта на тези коли бяха седаните Symbol и Megane, някои от които повече от 15 години безпроблемно се движат по пътищата. Трябваше да мине време, за да повярва мнителният клиент, че в южната ни съседка се произвеждат качествени коли, но това вече е факт, доказателство за което са високите продажби на новите Renault Clio и Megane както у нас, така и в цяла Европа. Поредният атестат за високото ниво на промишлено развитие на южните ни съседи даде посещението на група български журналисти в завода Oyak-Renault в турския град Бурса. Тук всеки може да се убеди, че в Турция колите се правят на същото ниво на качество, каквото е в останалите заводи на Renault по света. Самите шефове от централата на Renault дават

 

една от най-високите оценки за качество

 

на продукцията от Турция сравнено с останалите заводи в Европа – например Франция, Испания и др. Тъй като турците са много съвестни работници, няма нито един автомобил, който да напусне завода с фабричен дефект или някакъв проблем.

 

Специален жест към българската журналистическа група беше уводната презентацията, представена на български от нашата сънародничка Нейвин Шапа, преселила се още като дете в Турция, завършила Техническия университет в Анкара и работеща днес във фабриката. Заводът е създаден през далечната 1969 г., а две години по-късно от поточните му линии слиза първият произведен изцяло в Турция автомобил – Renault 12, което се произвежда цели 15 години. После на конвейера се качва Renault 9, през 90-те години на миналия век в завода се сглобяват моделите Renault 19 и 21, както и първото поколение на Megane. От началото на новото хилядолетие в завода поетапно се произвеждат първото и второто поколение на Renault Symbol, както и второто издание на Megane Sedan и комбито Megane Estate. Днес всичко е основно обновено и от поточните линии на завода в Бурса слизат най-новите модели Clio и Clio Estate, Fluence и Megane хечбек. Въвеждането на най-новите технологии позволява и

 

четирите нови модела да се произвеждат

 

върху една и съща роботизирана поточна линия, въпреки че са с различни габарити, форми и междуосия и дори се правят върху различни платформи. Заводът на Renault в Бурса е единственият от всички турски автомобилни предприятия, където се произвеждат освен каросерии и цели автомобили също така двигатели и скорости кутии. Качеството е гарантирано от технологиите с електронния контрол от най-ново поколение. Общовалидните стандарти на Renault за всичките им 38 завода по света са изпълнени 100%. Заводът има капацитета да произвежда 360 000 автомобила и 450 000 двигателя годишно. Производството е организирано на три смени, като заетите хора са 5739, от които 696 инженери, 4394 работници, а останалите са административни служители. Средната възраст на работещите в завода е 34 години, като постоянно се провеждат различни програми за усъвършенстване и обучение по английски. В инженерния състав освен всякакви други националности има и българи. Трите смени изкарват по над 930 автомобила и 775 двигателя на ден. Над 80% от продукцията се изнася, включително и в Западна Европа. Фабриката е сертифицирана по стандартите ISO 9001 и ISO 14001 и работи съгласно производствената система Renault - SPR. Простира се на огромната площ от 535 000 кв. м. В момента поточните линии са оборудвани с последната дума на техниката с над 500 робота, а в завода освен коли се произвеждат още двигатели и скоростни кутии. Само през миналата година в завода са произведени 331 694 автомобила, 274 327 двигателя, 279 256 скоростни кутии и 711 204 оси. Това означава, че от конвейерите излиза по един автомобил на всяка минута. Заводът на Oyak-Renault работи със 160 доставчици на части и компоненти, като два от тях са от България.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване