08/07/14 17:54
(http://www.dnevnik.bg/)

Паметникът на връх Шипка може да остане без охрана, заради икономии в МВР


Националният парк-музей "Шипка" е застрашен да остане без охрана в навечерието на 80-годишнината от построяването му, съобщи агенция "Фокус". Монументът вече не е сред стратегическите обекти за МВР, броят на които е бил намален заради икономии.

Академик Георги Марков коментира пред "Фокус", че остане ли паметникът без охрана, историята ни се превръща във вторични суровини. По думите му, темата с охраната на паметника е от доста години, а ако монументът не се пази най-напред ще изчезнат бронзовите оръжия.

Ако "Шипка" остане без охрана, това би било едно престъпление към нацията и към държавата, което няма равно на себе си. Такъв национален нихилизъм не сме имали никога в историята си, смята пък бившият вътрешен министър Румен Петков. Той допълни, че бяха намерени милиони, за да се гарантира сигурността на Народно събрание, което е доста спорен принос за утвърждаването на държавността и институционализма, а сега няма 20 000 лева за подобен значим паметник.

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров заяви, че не бива охраната да се сваля, защото "Шипка" е емблема на България. Той отхвърли вариант парите да се дадат от областната управа.

От Министерство на културата са коментирали пред "Фокус", че паметникът "Шипка" е национална светиня и със сигурност ще бъде намерено решение на проблема. Според министерството, въпреки затрудненията на МВР, няма опасност паметникът да остане без охрана, защото това е национален обект и проблем няма да има.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване