08/08/14 09:08
(http://pik.bg)

ИПИ: Руските санкции ще бъдат много по-големи за България по линия на Европейски съюз

ИПИ: Руските санкции ще бъдат много по-големи за България по линия на Европейски съюз

Ефектите върху българската икономика от забраната за внос на хранителни стоки, които въведе Русия, ще бъдат много по-големи за България по линия на Европейски съюз. Това коментира пред „Фокус“ главният икономист в Института за пазарна икономика Десислава Николова.

Тя подчерта, че ако икономиката на самия ЕС страда, това ще се отрази и на България, каквито тенденции вече има.

„Може да се очаква спад на някои хранителни сектори на европейско ниво и съответно негативен ефект върху общата европейска икономика, на която пък ние продаваме около 60% от нашия износ. Ако самият европейски пазар и европейска икономика страда от тези санкции, това ще се отрази в много по-голяма степен на българската икономика, защото най-вероятно и износът ни за ЕС ще се свие“, коментира икономистът.

Николова уточни, че е важно дали санкциите ще бъдат прилагани ефективно, защото и в момента част от селскостопанската ни продукция се реекспортира от трета страна за Русия.

Според Николова, до момента не се забелязва сериозно влияние на геополитиката върху туристическия поток към страната ни от Русия, напротив броят на руските туристи тази година ще нарасне между 4 и 14%. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване