08/09/14 08:25
(http://pik.bg)

Задръствания без край! Завършват Западната дъга на Околовръстното чак през март 2015 г.

Задръствания без край! Завършват Западната дъга на Околовръстното чак през март 2015 г.

Едва в края на март догодина се очаква да приключи строителството на Западната дъга на софийския околовръстен път, съобщиха за „Преса“ от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). Така честите съботно-неделни задръствания за пътуващите към и от Перник и Банкя ще продължат повече от очакваното.

Завършването на трикилометровата отсечка, на два големи пътни възела - при булевардите „Царица Йоана“ и „Сливница“ (на три нива), и на мост над река Какач бе предвидено по договор за началото на август. Това не стана и рязането на лентите се отложи за края на годината. До този момент само естакадата на западния край на бул. „Царица Йоана“ е почти готова.

Неприключили отчуждителни процедури на имоти бавят изграждането на пътния възел „Сливница“. Така строително-монтажните работи не могат да се изпълнят по първоначалния график, обясняват от АПИ.

Изпълнител на строителството е дружеството „Трейс СОП“. Проектът е финансиран по Оперативна програма „Транспорт“. До вчерашна дата за строителство и надзор са платени 37,5 млн. лв. Забавени плащания няма. Цялата стойност на проекта по договор е 47,82 млн. лв. с ДДС.

Отсечката е продължение на автомагистрала „Люлин“ и е част от коридор IV на Трансевропейската транспортна мрежа, свързваща Видин с ГКПП Кулата.
Първата копка бе направена през август 2012 г. по време на управлението на ГЕРБ от тогавашния строителен министър Лиляна Павлова.

Има и друга причина за забавянето на строителството - пропусната връзка между жк „Люлин“ и кв. „Филиповци“. Тя не бе планирана по проекта и впоследствие се наложи да бъде допълнително изграден пешеходен и автомобилен надлез, който да свърже квартала с останалата част на София.

От Столичната община обясниха, че са притеснени за изпълнението на обекта. Заместник-кметът по транспорта Любомир Христов каза, че оплаквания на „Московска“ 33 не са постъпвали, но уточни, че трафикът в района е сериозно нарушен.
Поради затруднена официална комуникация с АПИ той уточни, че не е наясно с проблемите на обекта.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване