08/10/14 20:59
(http://pik.bg)

Липса на преводачи блокира работата на съда

Липса на преводачи блокира работата на съда

Липсата на преводачи в Хасковския окръжен съд може да блокира работата на магистратите. Нова наредба на Министерството на правосъдието поставя високи изисквания към лингвистите и много малко преводачи могат да ги покрият. Това ще затрудни работата на съдилищата, особено в пограничните райони, предупреждават пред News7 съдии.Наскоро съдия Статимир Димитров разглежда искане за екстрадиция на белгийски гражданин, издирван за тероризъм. Липсата на преводач от френски се оказва основна спънка в работата на магистрата.

Заради липсата на квалифицирани преводачи в делото за екстрадиция на Спатака Капета Харис на Хасковския окръжен съд помага човек, който е живял и работило дълги години във Франция. При други дела съдът е използвал услугите на пенсионирани учители, студенти или служители на Агенция за бежанците. Според новата наредба обаче трябва да се направи списък на преводачите, а те да имат много високи познания.

За да получат съответното ниво и да изпълнят останалите изисквания като застраховка "Професионална отговорност", преводачите трябва да вложат собствени средства. Тяхната работа обаче е по-скоро услуга на Темида, отколкото начин за припечелване.

До края на септември Хасковския окръжен съд трябва да направи списъци със преводачите. Затова в момента магистратите търсят желаещи. Ако в списъка на съответния съд няма квалифициран преводач, той прибягва до услугите на лица от други градове. Това обаче оскъпява разходите за командировъчни при и без това намаления бюджет.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване