08/11/14 22:55
(http://pik.bg)

Гавра с 2,3 млн. хронично болни, чакат на 30-градусова жега!

Гавра с 2,3 млн. хронично болни, чакат на 30-градусова жега!

Продължава гаврата с 2,3 млн. хронично болни българи. Хиляди граждани, предимно пенсионери, се трупат на още по-големи опашки пред офисите на НЗОК. Това се налага заради изискването 3-цифрен код на рецептурните книжки да бъде променен в 4-цифрен. Крайният срок за заверката е краят на август. Който не смогне - остава без безплатни и намалени лекарства.

В 9,30 ч сутринта пред столичната здравна каса на ул. "Енос" вече имаше поне 150 души, съобщава "24 часа". "Когато номерата минат 500, започват пак от 0", информира табела.

Средно на човек се пада да виси по час и половина-два, изчисли пенсионерка от квартал "Лозенец". Сутрин се търпи, защото тази част на улицата е в сянка, но следобед няма къде да се скриеш от жаркото слънце, обяснява тя. Тези дни температурите в София минават 30 градуса, а до края на седмицата се чакат и над 35.

В оставащите 3 съботи до края на август бюрата ще работят извънредно от 9 до 15 ч, съобщиха от здравната каса. Това бе единствената реакция на институцията по хаоса с кодовете. Тогава обаче на опашките ще се наредят и работещите, коментираха вчера пенсионери.

Заради блокажа на касата страдат и хронично болни с вече заверени рецептурни книжки. Диабетиците трябва да се редят за заверка на протоколите за инсулин на същата опашка. Болните обвиняват не само личните лекари, но и здравната каса. Какво пречеше още от началото на годината пред кабинетите и офисите да бъдат окачени съобщения за презаверката, питат хората.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване