08/12/14 09:34
(http://www.klassa.bg/)

Бивш шеф на "Банков надзор": Искров да побърза с КТБ

 "Иван Искров трябва да пести време. Процесите трябва да се ускорят и да се търсят най-верните пътища, за да може Корпоративна търговска банка (КТБ) да отвори. Нужна е мобилизация от всички страни", заяви в TV7 бившият шеф на "Банков надзор" в БНБ Камен Тошков.

Той подчерта, че данните от доклада на квесторите не са лоши и сочат, че КТБ не е в толкова тежко състояние.

При това бавене обаче показателите на банката отиват към влошаване, дупката ще се увеличава и ако не бъде запълнена, обявяването на неплатежоспособност ще бъде неизбежно.

„Първо ни казаха, че КТБ ще бъде отворена на 21 юли. След това казаха, че това ще стане на 21 септември, а сега ни дават да разберем, че банката няма да отвори. Никоя нормална банка не може да устои да бъде затворена толкова време и след това да започне да функционира нормално”, каза в Нова телевизия Миглена Камполо, която има сметка от над 100 хиляди евро в трезора.

Те, както и десетки други вложители вчера протестираха пред Българската народна банка с искане за незабавно отваряне на банката, така че да бъде могат да си вземат спестяванията и животът им да бъде разблокиран.

Тя заяви, че се надява да получи всичките си пари, а не само гарантираните 100 000 евро.

„Никога не съм се съмнявала в коректността на банката, тъй като тя беше обявена за банка на годината”, каза още Камполо.

Миглена Камполо и съпругът й споделиха, че това са били пари, които са искали да инвестират в разсадник в Малинова градина, но всичко е блокирано след затварянето на банката.

„Не само бизнесът, но и личните ми сметки са блокирани”, каза от своя страна бизнесменът Николай Митов. По думите му в момента страдат 15 човека, на които дава работа.

„Най-лошото е, че не можем да направим планове, не знаем какво следва”, заяви той и добави, че от БНБ са изприказвали куп лъжи, че банката ще бъде отворена.

„Едва ли някой вече има доверие в тази система”, допълни бизнесменът.

Той беше категоричен, че всички вложители искат банката да бъде оздравена и да заработи отново.

„Но по всичко личи, че банката отива към фалит”, каза още Митов.

Бизнесменът сподели, че в момента не може да изплаща заплати и ако изплащането на гарантираните депозити бъде отложено за края на октомври фирмата му ще фалира.

София / България

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване