08/12/14 09:28
(http://www.klassa.bg/)

Връщат Ваньо Танов на митниците?

 Пълна с грешки се оказа английската версия на сайта на служебното правителствоwww.government.bg, показа проверка на “Труд”.
Важно е как информацията в официалната интернет страница е преведена, тъй като това е обикновено първото място в интернет, което всеки чужденец посещава, когато иска да прочете нещо за държавната власт у нас.
В биографията на премиера пише: Prof. Georgi Petkov Bliznashki is a graduated of the English Language High School, което се превежда буквално като: “Проф. Георги Петков Близнашки е един завършил от английската гимназия...” Правилното е “Prof. Bliznashki graduated from...” или “is a graduate of...”.
Въпреки че премиерът е учил в езикова гимназия и тези граматически конструкции се преподават още в подготвителен клас, той явно не е упражнил добър контрол върху езиковите познания на служителите си.
За културния министър Мартин Иванов пише, че “has master’s degrees in history from Sofia University St. Kliment Ohridski”, от което излиза, че е завършил няколко пъти магистърска степен по история в СУ. От българската версия на сайта става ясно, че е магистър по история само веднъж.

Връщат Ваньо Танов на митниците? пита "24 часа"
Бившият шеф на митниците Ваньо Танов може да ги оглави отново, съобщиха за "24 часа" запознати. Те не се наемат да прогнозират дали министър Румен Порожанов вече е казал "да" на предложението, или още го обмисля. Със сигурност обаче до дни сегашният шеф на митниците Павел Тонев ще бъде сменен. До снощи за поста му нямаше друга кандидатура, освен тази на Танов, който бе начело на митниците при управлението на ГЕРБ, казват източниците ни.

Цената на вътрешния дълг започна сериозно да се вдига, тревожи се "Сега"
Честите емисии на държавни ценни книжа и нестабилната политическа ситуация доведоха до очакван резултат - оскъпяване на вътрешния дълг. Финансовото министерство вчера пласира 5-годишни държавни ценни книжа (ДЦК) за 50 милиона лева при значително по-висока доходност от предходните емисии. Постигнатият резултат показва, че инвеститорите запазват интерес към емисиите на вътрешен дълг, но при по-лоши параметри за държавата.
2.46% е средната годишна доходност (лихвата, която трябва да плати държавата) за пуснатите вчера ДЦК. Това е четвъртата поред продажба на 5-годишни ДЦК за тази година, като предходните търгове приключиха с по-ниска доходност. През януари инвеститорите закупиха 5-годишни ДЦК с номинал 50 милиона лева при средна годишна доходност от 2.18%. На последвалите два търга през април и юни за същия обем книжа доходността падна на 1.89% и 1.8%.
На организирания вчера търг най-голямо количество ДЦК са придобили банките - 63,50%, следвани от пенсионни фондове - 16,50%, гаранционни фондове - 16,00%, и инвестиционни посредници - 4%. Направените от инвеститорите заявки са на обща стойност 89.75 млн. лв.
Очаква се през август да има още една емисия на ДЦК със срочност две години и половина, като предварително обявеният обем е за 50 милиона лева. През септември според емисионния календар на МФ е предвидено поемане на още 428.4 милиона лева дълг на вътрешния пазар. Тези търгове на ДЦК бяха обявени още от кабинета "Орешарски". Не е ясно дали служебният министър Румен Порожанов възнамерява да ги преразгледа, или да отложи отделни емисии. През юли финансовият министър Петър Чобанов отмени два търга за ДЦК за общо 109 милиона лева именно заради високата доходност.

Дипломите на два езика, гордее се "Стандарт"
Университетските дипломи вече ще могат да се издават на два езика, ако абсолвентът поиска това. Текстът е част от проект на МОН за промени в наредбата за документите, издавани от висшите училища. До момента на 2 езика е само дипломното приложение. В документа е записано, че дипломата може да се издава на един от широко разпространените в ЕС езици, а това са английски, френски и немски. Освен това проектът предвижда и по-задълбочени проверки за това дали завършващите студенти са изпълнили целия си учебен план, преди да получат холограмен стикер, който заверява дипломата им. При нужда могат да се изискват и писмени доказателства как са завършили те. Неотдавна стана ясно, че в Европейския политехнически университет в Перник студенти от други вузове успяват да се дипломират за две години. С промените това най-вероятно няма да бъде възможно.

Инспектори на лов за хлъзгав под в заводите, плаши "Новинар"
Главната инспекция по труда ще започне проверки наесен за хлъзгав под в заводи и поликлиники.
Ще се проверява дали има кабели, в които работниците могат да се спънат, и дали настилката е обезопасена. Това съобщиха за „Новинар” от инспекцията по труда. Акцията ще включва и раздаване на информационни материали за безопасността в предприятията. Тя ще се проведе в рамките на кампанията „Предотвратяване на злополуки на работното място в резултат на подхлъзване, спъване и падане на едно ниво”.
Преди да започне кампанията,инспекторите ще преминат специално обучение. Ще се ревизират различни обекти от сектор здравеопазване и хранителна индустрия, уточниха от инспекцията. Обект на проверки ще бъдат поликлиники, болници, заводи за храни и напитки. Резултатите от акцията ще станат ясни в началото на следващата година.

В Европа недоволстват от санкциите, акцентира "Дума"

Потенциалните загуби от руските контрасанкции срещу Европа шокираха не само селскостопанските производители, но и много леви и десни европейски политици. Серия официални писма с искане за отмяна на санкции и преосмисляне на политиката спрямо Москва са изпратени в институциите в Брюксел, пише "Взгляд". Лидерът на лявата фракция в Бундестага Грегор Гизи в интервю за немска телевизия твърди, че Европа не е трябвало да въвежда санкции срещу Москва. Напротив ЕС е нужно да развие икономическите си и политически отношения с Русия, а не да гледа към Вашингтон, подчертава германският политик и допълва, че грешката на Меркел е в това, че "се поддава на Обама". Американският президент постоянно говори за икономически санкции, но ответните мерки на Русия са по нас, не по САЩ. Защо не може вместо санкции да изградим с Русия политически, икономически и граждански отношения? Ако изолираме Русия, то нашето влияние ще бъде равно на нула, подчертава Гизи.
На същото мнение е и популистката дясна Партия на свободата в Австрия, подчертава ИТАР-ТАСС. "Само няколко дни след санкциите на Русия и вече нашето земеделие търпи загуби. Безполезната политика на санкции дърпа нашето селско стопанство към пропастта", казва лидерът й Хайнц Кристиан Щрахе.
"Отменете санкции, докато не е станало вече късно." За това апелират и евродепутати от гръцката комунистическа партия, съобщи Вести.ру.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване