08/13/14 08:11
(http://pik.bg)

Бой и припадъци пред гишетата на НЗОК, заради презаверка на рецептурни книжки

Бой и припадъци пред гишетата на НЗОК, заради презаверка на рецептурни книжки

Международната класификация на болестите наложи да се презаверят всички рецептурни книжки на пациентите. Целта е да се въведат новите 4-значни кодове по Международната класификация на болестите. Те са в сила в България от миналата година, а промяната спрямо 3-значната класификация е, че допълнителният знак уточнява детайли за диагнозата. Това каза началникът на отдел "Фармацевтична дейност" в НЗОК Павлина Иванова пред Би Ти Ви.

Същевременно хиляди болни хора чакат по опашки в страната, независимо от горещината . От 1 септември безплатните и намалените лекарства на здравната каса ще се отпускат само срещу презаверен документ. Те се чудят защо след като джипитата нанасят новите кодове в самите книжки трябва повторно да се презаверяват, чудят се те. Даде се възможност на джипитата да нанасят кодовете в гратисния 9-месечен период, но той вече изтича. В момента се изготвя национален регистър на рецептурните книжки.

От НЗОК отново изтъкнаха голямата нужда от въвеждането на система за електронни рецепти, посочи Иванова. Според нея пациентите са били уведомени за презаверка на рецептурните книжки и в аптеки и при джипита, информации не е липсвала. Междувременно колкото повече наближава крайният срок на НЗОК, напрежението ескалира. На някои опашки се е стигнало до бой на опашка.

Има и припаднали хора. Не всички рецептурни книжки трябва да се презаверят - диабетици на инсулин и психично болни.

Крайният срок не е в края на август, а в зависимост от графика на изписване на лекарствата на болните, посочиха от НЗОК. Тя обясни, че през септември книжките трябва да са по новия стандарт. 


Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване