08/13/14 22:27
(http://e-vestnik.bg/)

Криза по български или Алиса в страната на простотиите

Статия в “Ню Йорк Таймс” със снимка на опашка пред банка описва ситуацията в България и изразява опасения, че кризата може да стане неконтролируема.

Днешните простотии в политиката и икономиката на България ни се описват като чудеса от медиите. Защо ли?
Хайде да видим как е в огледалният свят на останалите държави, дори и развиващи се и какво става в “светът на чудесата” (у нас):

Чудо 1: Кризи в правителството

Обикновено навсякъде има кризи – един си преписал дипломната работа (в Германия и Унгария), друг преспал с допълнителна жена освен законната (Франция, Италия, САЩ – все морални държави), трети не си платил данъците (Испания) , четвърти го „поръчали” от глобален политически противник и го отстреляли (едновремешна Латинска Америка, днешна Украйна). Абе поводи за кризи да търсиш.

В България КРИЗА НЕМА. Това, че преди повече от година Бойко Борисов го хвана шубе от финансовото състояния на страната и се изсули с оня зареян страдалчески поглед „Доган ме поръча” и даде властта на вторите по ред (поръчител и леви) – това не е криза. Все пак след година пи кафе със зам.-поръчителя, а към днешна дата вече са коалиция. Значи като цяло това е местна простотия с елемент на съспенс и вкус на шльокавица, която обаче разказа играта на бизнеса впоследствие. И на икономиката на страната, де. Ама не е криза. Едно време какви кризи имаше!

След мелодрамата на Бойко дойде театралният мотив тип „етюд за прием в НАТФИЗ” от някакви млади, умни, красиви, който се разиграваше пред президентството основно, и сума ти медии се стремяха да го нарекат криза, ама сега, да викаш „криза” на разкарване на картонени танкчета по жълтите павета, омотани в българско знаме девойчици, и стари рошави демократи, дето се молят някой да ги опердаши и да ревнат. Дето се вика – всички тия са за безконтактна употреба – а криза ще правят! Айде смешки!

После дойде шоуто „избори до дупка” (без да се уточнява коя и на кого дупката!) и …стана пак веселба. Борисов пак победител, ама а, де. Левите на принципа 15/15 – то бива теория на игрите, бива, ама ако чакат Нобелова награда за това…, ДПС-то както винаги с организиран, планиран и реализиран електорат, всичко синьо и десно – у лево. Това криза ли е? Абе простотия си е, ама то зависи от гледната точка – медиите си го харесват.
Та така безкризисно и до днес. Избори наесен…

Чудо 2: Криза в икономиката

В огледалният свят криза в икономиката е когато или парите се свършат в една държава, или производството западне и почне див внос, та изкара парите им зад граница. Корпорации вият, банки се рутят, някои стачкуват като гърци, други правят банката на БРИКС (бел. ред.- нов Международен валутен фонд на страните от БРИКС – Бразилия, Русия, Индия, Китай, ЮАР). Но общо взето си е чистичка работа това икономическата криза.

В България обаче нема такова нещо като икономика. Пардон, икономически закони. В България бизнеса е много лесен, инвестира се на килограм (теглото на банкноти в чанта), курорти като слънце – туризмът слънчев и дебилно ухилен – туристите от радост пият и падат от балконите с кеф. Производството съсипано за разцвет на екологията повсеместно и неотлъчно. Възход на икономиката на врачките, евтините некачествени стоки за масово потребления и ГМО внос-боклуците за храна, зелената енергия и банките, и небанковите лихвари. Е как да не се накефиш отвсякъде на ситуацията.
Работната сила масово се е самоизнесла в чужбина. Старците, малцинствата, уж подпомагани, ама не е ясно как и с какво (освен кинтите по избори). Профсъюзите строени вечно за стачка, ама то не е ...

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване