08/13/14 13:40
(http://pik.bg)

Само в "Ретро" и ПИК! Метеоролог номер 1 за жестоките аномалии на времето: Потопи ни заливат поне още 10 години

Само в "Ретро" и ПИК! Метеоролог номер 1 за жестоките аномалии на времето: Потопи ни заливат поне още 10 години

Доц. д-р Георги Корчев е шеф на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН . Завършил е физика и е специализирал „Физика на атмосферата" в СУ „Св. Климент Охридски". Аспирант в Ленинградския хидрометеорологичен институт. Години наред е работил за Световната метеорологична организация в Женева. 

Интервю на Симо Русев

Доц. Корчев, обърна ли се времето срещу хората, вали от април и не спира, удрят ни зловещи градушки, пороите издавиха хора във Варна и Мизия. Така ли ще продължава?

Някъде след 15-18 август атмосферата ще се успокои и няма да има такива валежи. Август ще приключи с типично за месеца време със слънчеви дни. Що се отнася до един период от 10-13 години, който наблюдаваме – бяха регистрирани екстремно ниски и екстремно високи температури. Помните убийствените суши, безвалежната и топла зима, последвалите валежи.

За някаква цикличност ли говорим, подлежи ли тя на прогноза?

Не става дума за цикличност, това са по-скоро кратки метеорологични вариации, свързани с изменението на климата, които нямат точно определен темп, но като повтаряемост могат да стават на всеки 10-15 години. Не може да се говори за точно определен период. Затова след сушите е нормално да се очаква през следващите години глобалната циркулация, която обуславя времето над нашия регион, да се промени. Следва да очакваме, че през топлото полугодие валежи с такъв интензитет и от такъв характер ще има поне още десетина години.

Възможно ли е точно прогнозиране, изготвяне на някакъв модел?

Искаме да мине този период сега, за да направим много внимателен анализ, какъвто искат потребителите на нашата информация. А те са както гражданите, така и Министерството на околната среда и водите, Гражданска защита, представители на различните браншове в икономиката. Предвиждаме след този анализ на екстремните метеорологични явления от пролетно-летния сезон да можем да дадем конкретни данни и да кажем какво очакваме, за да бъдат подготвени държавните структури и населението.

Колко напред във времето може да погледнете?

Да се прогнозира години напред е съвсем друга задача. Тя отива вече към описание на климата, който ни очаква през следващите години. Прави се на базата на т.нар. климатични сценарии. Прогнозите, които ние издаваме в оперативен порядък, са краткосрочни.

Имате ли дългосрочни?

Дългосрочните ни прогнози са до един месец. Имаме научни продукти, които не са въведени в оперативната ни дейност. Ние имаме данни от климатичните сценарии, но те не бива да се оповестяват като прогнози, по-скоро като тенденции.

- И каква е тенденцията?

Ще има промени вследствие изменение на циркулацията на въздушни маси в нашия регион. По-точно - интензивни валежи през топлия период на годината.

Точността на прогнозите ви свързана ли е с техническа обезпеченост, с мрежата от метеорологични станци?

О, да, разбира се. Всички прогнози, които даваме, се базират на информация от нашата мониторингова система. Тя в момента наброява над 1200 станции. С тях наблюдаваме характеристиките на протичащите в атмосферата явления, станции, с които наблюдаваме повърхностните и подземни води в нашата страна.

Достатъчни ли са тези съоръжения като плътност и като технология?

Тези станции са достатъчни като плътност на покритие. Като тохнология се използва утвърден стандарт на Световната метеоролотична организация. Това е специализирана агенция на ООН по проблеммите на времето, климата и водата. Тя обединява над 190 метеорологични служби от целия свят. И това е организацията, която ръководи дейността на националните метеорологични служби - както в методично отношение, така и по отношение на оборудването и приборите, с които трябва да се правят тези наблюдения. Така че автоматичните ни станции, с които се правят наблюденията, са по стандартите на тази организация. Разбира се, ние искаме по-модерни, а и всички страни непрекъснато модернизират своята мониторингова система. В момента завършваме проект за цялостна мониторингова модернизация, който ще бъде представен на правителството. За да защитим нуждата от една такава модернизация и да бъдат намерени необходимите средства за станции и радари от ново поколение. Както и за изграждането на специализирана мрежа за наблюдение на снежната покривка и в равнинната, и в планинската част на страната. Защото в края на зимата трябва да се знае какви водни еквиваленти ще се получат. Така може да се направи оценка на водните ресурси на страната, които трябва да се наблюдават и управляват. С модернизацията на тази система имаме за цел да изградим мрежа за предаване на информация в реално време.

Ползвате ли информация от международен обмен?

Световната метеорологична организация поддържа т. нар. глобална система за наблюдение на атмосферата. Т.е. станциите, които поддържа всяка национална МТО служба, работят по една и съща методика и стандарти. И информацията както от територията на България, така и от територията на нашите съседки - Румъния, Турция, Гърция, Сърбия, тази информация постъпва в т. нар. национални, регионални и световни метеорологични центрове. И може да бъде ползвана за глобални анализи. В същото време ние можем чрез тези центрове да получаваме данни за процеси, които идват към нас. Например от западните ни съседки, защото движението на атмосферните фронтове е на изток. Ние също така участваме в поддържането на МТО спътници, с които се наблюдава изменението на климата от космоса.

Взаимодействате ли с военните хидрометеоролози?

Те са отделна метеорологична служба, но разбира се, взаимодействаме. Нещо повече - информацията, която те получават - за военната и гражданска авиация, върви чрез нашия телекомуникационен център по линия на световния обмен.

Доколко сериозни са твърденията за глобалното климатично оръжие ХААРП?

Не е сериозно да се говори за такива неща. В метеорологията, във физиката на атмосферата има цял раздел, който се занимава с методи за въздействие на атмосферата и явленията и, но всичко, което е направено до този момент, се свежда и е свързано с дейностите по противоградова защита. Т. е. въздействие върху мощни облаци с цел да се намали големината на градовите зърна, които се образуват в тях. Така че минавайки през атмосферата, те да достигат земята във вид на дъжд или на миниатюрни градови зърна. Това са най-големите достижения по отношение въздействието върху времето. Това, което се говори, че са създадени такива центрове, дори не е фантастика, а фантасмагория.

Преди дни имаше национално съвещание с участието на БАН, Министерството на околната среда и водите и МВР. Май има проблем при комуникацията с тях?

Вярно е, искаме да подобрим тази комуникация. За да може информацията, която им изпращаме, да бъде вместена в такива формати, така че да бъде полезна най-вече за хората.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване