08/15/14 20:17
(http://pik.bg)

Бивш подуправител скастри БНБ: Проблемът на КТБ не е капиталът, а ликвидността

Бивш подуправител скастри БНБ: Проблемът на КТБ не е капиталът, а ликвидността

Бившата подуправителка на БНБ, която оглавяваше банковия надзор - проф. Емилия Друмева, разкритикува Централната банка, че не е действала в съответствие със закона в случая с КТБ.

БНБ е разрешила на банките от групата на КТБ, поставени под специален надзор, да осъществяват някои дейности за целите на погасяването на кредити, но това решение е трябвало  да бъде взето много отдавна, коментира по БНР Друмева.

От доклада на квесторите се виждаше, че голяма част от кредитополучателите имат и депозити в КТБ, коментира още Миланова, и допълни, че заради затварянето на банката не е било възможно клиентите да обслужват кредитите си със собствените си средства в КТБ и са им начислявани лихви за просрочията - нещо, което съдът ще отмени.

Бившият подуправител на БНБ обяви пълната си подкрепа омбудсмана Константин Пенчев, който заяви, че БНБ действа в противоречие с българското законодателство и води банката към несъстоятелност.

Знам каква надзорна система съм оставила в БНБ, знам как тя работи и това, което се случва е уникално. Не може Централната банка на една страна да не осигури ликвидна подкрепа на системна банка, на четвъртата си по големина банка, каквато е КТБ. Не може това нещо да се случи, въпреки че у нас се случва, възмути се Миланова.

Тук става въпрос за бизнес на много корпоративни клиенти, става въпрос за вложители в банката, допълни тя.

По отношение на мажоритарният акционер на банката Цветан Василев, Миланова заяви, че ако е извършил престъпления или нарушения, има хиляди начини той да бъде наказан.

Никакви мерки за оздравяване не се предприемат, целта на специалния надзор е да бъде оздравена банката.

Корпоративна банка е капиталово адекватна с показател от 10.5%, по Базел III това изискване е 8 процента.

Проблемът на КТБ не е капиталът, а ликвидността.

За това казвам, че няма нормална Централна банка, която да не подкрепи и да осигури такава ликвидност. Този момент беше пропуснат, но какво да се прави по-нататък.

Още преди две седмици трябваше да се водят интензивни разговори с акционерите на банката, посочи проф. Миланова.

Има инструменти, с които може да се осигури институционална подкрепа, убедена е тя.

Държавата и управителният съвет на БНБ са длъжни да направят всичко възможно, за да подкрепят всички клиенти на банката, коментира още Миланова и отправи критики към останалите подуправители на институцията, заради това, че не са застанали зад подуправителя на управление "Банков надзор" Цветан Гунев.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване