08/15/14 20:36
(http://pik.bg)

Експерт: ДКЕВР е перфектен механизъм за сваляне на правителство

Експерт: ДКЕВР е перфектен механизъм за сваляне на правителство

Идеята ДКЕВР да мине към парламента не е нова. Презумпцията е да се повиши отговорността при подбора на състава й. Това заяви пред BNews енергийният експерт проф. Атанас Тасев, коментирайки идеята на новия енергиен министър Васил Щонов регулаторът да се избира не от Министерския свет, както досега, а от Народното събрание. 

(Вижте каква е идеята на Васил Щомов в "Още по темата")

"Но като имаме предвид, че правителството се избира от болшинството в парламента, единственото предимство е, че изборът ще става в публична дискусия. Иначе, от гледна точка на политическото въздействие върху регулатора, няма да се промени нищо", коментира още експертът.

Припомняме, че днес министър Щонов разви идеята държавният енергиен регулатор да бъде не само независим, но и надпартиен. 

"Неведнъж съм казвал, че не може ДКЕВР да има самостоятелна политика извън контекста на политиката на управляващите в момента", каза проф. Тасев и допълни, че всички сме свидетели на това как се е потвърдила една негова стара теза:

"Ако държавният регулатор се остави да работи, както трябва, той ще свали всяко правителство!.Той е перфектен механизъм за сваляне на правителство".

По думите му това се видяло по времето на правителството на Бойко Борисов, когато се вдигнаха цените на тока обосновано, но не в нужния момент, правителството падна.

"Така че следващото правителството, имайки поуките от случая "Борисов, направи всичко възможно да не се вдигнат цените на тока, и сега неминуемо ще има ново вдигане. Така че регулаторът трябва да бъде оставен да си върши работата и тогава ще намери подходящия алгоритъм да спаси политиците и да бъде щадящ за нас, потребителите.  

Понеже някой трябва да лицензира този перфктен инструмент за сваляне на правителство, аз прогнозирам, че и в бъдеще държавният регулатор ще остане в определен смисъл зависим, което е особено актуално в условия на криза, заяви още Тасев и допълни, че да се говори в криза за надпартийност, е безсмислено.

На въпроса може ли служебният кабинет да подмени състава на ДКЕВР, професорът беше категоричен, че това не е възможно.

"Този кабинет няма законодателна инициатива. Съставът на на ДКЕВР се сменя при промяна на закона, при доброволен отказ, при смърт, при невъзможност за изпълнение на функциите. 

Не виждам смисъл едно служебно правителство да сменя състава на ДКЕВР. Той, според мен, точно сега действа професионално.

Пълна папка с техните решения имам. Ако някой иска да разбере истината за енергетиката, внимателно трябва да чете докладите, а не решенията на регулатора. Докладите й буквално крещят, като обясняват цената на случващото се!

Тези хора си вършат работата и трябва да бъдат оставени да я вършат", категоричен беше Тасев. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване