08/15/14 13:59
(http://pik.bg)

Патриарх Неофит изнесе молебен за пострадалите от наводненията

Патриарх Неофит изнесе молебен за пострадалите от наводненията

Молебен за здраве, утеха, спасение и благополучие на пострадалите в районите, сполетени от водната стихия през това лято бе отслужен в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" с благословението на Българския патриарх Неофит, предаде БГНЕС.

Молебенът оглави Тивериополският епископ Тихон. Той, храмовото духовенство на Патриаршеската катедрала и богомолците отправиха молитва към Бога да укрепи, утеши и подпомогне всички, които вследствие наводненията са загубили свои близки и имущество, и да запази страната ни от бедствия. Епископ Тихон призова християните към повече братолюбие, милосърдие и взаимопомощ в тези дни на изпитания. Той се обърна към многото хора в храма за една искрена и дълбока обща молитва, за да могат да укрепят всички, които са в изнемога и призова да започнем дори от онези, които са извън границата на нашата страна – войните в Газа, Ирак, Сирия, Украйна. Епископ Тихон посочи, че войната не носи никой път благополучие и радост, тя носи само скръб, болка и загуба. Днес православната църква отбелязва един от големите си празници – Успение Богородично. Моля всички вас, молете се с мене и нашите отци така знаете, така както сърцата ви повеляват, призова епископът и каза, че целогодишно Света Богородица е застъпница за всички нас и сега е редно да помолим ние да бъде застъпница и за онези, които са в тежко изпитание.

На деня, който е най – обичан от българския народ, епископът призова за молитва към Богородица действително да бъде застъпница за целия български народ, който тъне в едно безпътие. "Ние не знаем накъде отиваме, нито обществено, нито политически, нито икономически пък и доколкото разбирам и духовно. Пазете душите си, пазете сърцата си, пазете умовете си от изкушенията на злите сили", каза той. "Тази вечер искат да правят демонстрация за възвръщането величието на България. На първи ред ще се подредя, ако всички зад мене са готови да променят себе си като велики българи на една Велика България. България е велика откакто е тука, ние сме тези, които трябва да й отдадем заслуженото величие, ние сме тези, които трябва да видим какво вършим с нашата воля, доколко сме готови да пазим нашето лично и национално достойнство и това на всички останали", подчерта Тивериополският епископ.

Те ще дарят всичко, което бъде пуснато в касичката до иконата на Богородица, на БЧК. А днес и доброволци от БЧК събираха пред храма средства за пострадалите от наводнението в Мизия. Ангел, който е от младежите на БЧК каза, че днес значително повече даряват. Момчето усеща, че хората вече стават по-съпричастни към това, че някъде има страдащи.

В патриаршеската катедрала днес от сутринта идваха хора. За Успение Богородично преди молитвата бе отслужена празнична св. Литургия. Дори и опашки се извиха пред местата, където се продават свещи и хората чакаха търпеливо на тях. Миряните, които излизаха от храма казаха, че са се помолили най – вече за здраве и на тях и на децата и на близките им, но и за мирни и хубави години за България. Иванка не скри, че се е помолила и за хората в Мизия. "Те просто изневиделица всичко им се струпа на главата. Много е страшно, много грозно се получи при тях и то не само там", каза жената. Галя беше в храма със сина си, почита празника и заради майка си Мария и защото и тя е майка. Според нея българинът уважава толкова много този празник, защото той е преклонение пред майката. Тя се помолила за здраве за близките си и мисли, че хората си възвръщат вярата, а като влязат в храма стават и по-добри. Синът й Богомил е на 9 години и е от Варна, където каза, че ходи на църква и се моли за здравето на семейството си и на всички хора да са щастливи. Галя смята, че има много хора и по празниците и заради случилото се в Мизия. За здраве и за по – добро бъдеще на тази хубава България и на този трудолюбив, умен български народ се помоли днес Виолета. Тя мисли, че Бог ни се разсърди и затова има толкова бедствия. Нещо сме сгрешили и може би ни наказва, но ще ни прости, каза жената и се помоли и за хората в Мизия. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване