08/15/14 19:43
(http://pik.bg)

Политолoг: Кристалина Георгиева успя да се наложи като професионалист и един от най-ефективните комисари

Политолoг: Кристалина Георгиева успя да се наложи като професионалист и един от най-ефективните комисари

Кристалина Георгиева успя да се наложи като професионалист и един от най-ефективните комисари. Нейният пост първоначално изглеждаше не чак толкова значим, но тя по такъв начин си свърши работата, че както виждате сега, всички са убедени, че тя може да се справи и с много по-отговорни и сложни задачи.

Това каза за Агенция „Фокус” Даниел Смилов, политолог. Той обясни, че според класации, проведени в Брюксел на представянето на комисарите, общата оценка от първия и мандат е изключително положителна.

„Ние сега говорим за високия пост, но това е една много тежка задача, защото ЕС сам по себе си е сложна организация и съдържателната външна политика не е прехвърлена на наднационалното ниво”, заяви политологът. По думите му, въпреки че, има върховен представител по тези въпроси и президент на Европейския съвет, Европейският съюз, на практика, няма много правомощия в областта на външните отношения и отбраната. Решаваща дума имат националните правителства.

Според него, обаче това, което може да направи върховният представител е да действа като висш координатор на тази политика, да създава условия за по-добра координация и постигане на съгласие между националните правителства по ключово важни проблеми. Другото, което този представител прави е да провежда политики на ЕС, които са приети със съгласието на всички държави членки.

„Така че, г-жа Георгиева, ако бъде избрана, ще има наистина тежка задача, в едно сложно време, да контактува с партньори и с държави в много горещи точки като Украйна, пък и на други места”, каза още Даниел Смилов.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване