08/16/14 11:53
(http://pik.bg)

Близнашки: Не ме интересува откъде идва Танов

Близнашки: Не ме интересува откъде идва Танов

Не ме интересува откъде идва Танов. Аз откъде идвам? Така служебният министър председател Георги Близнашки коментираповторното назначение на ген. Ваньо Танов на поста директор на агенция "Митници" в интервю за в. "24 часа".

Премиерът посочи, че положението в митниците било изключително тежко. "Те са се превърнали в разграден двор, където се разпореждат функционерите на управлявалите до неотдавна политически сили". Според Близнашки "само човек като него (Танов), който е доказал, че не се страхува от силните на деня, може да въведе ред в тази система".

Оставката на Ваньо Танов вече бе поискана от Реформаторския блок и от България без цензура. Личността на Танов се запомни със скандалните му разговори с бившия премиер Бойко Борисов. Комисия в парламента провери записите, на които двамата обсъждат затварянето на фабриката на покойния бизнесмен Михаил Михов - Мишо Бирата.

Премиерът коментира и провеждането на предсрочните парламентарни избори на 5 октомври. Той отново посочи, че гражданското общество е свръхчувствително към всички, които вече са се занимавали с избори и това е причината той лично да поеме отговорността.

"Направил съм една работна група, която всяка сутрин се събира да уточним какви задачи имаме за деня и следващите няколко дни. Преди няколко дни посетихме печатницата на БНБ. Там всичко е под контрол, видяхме техниката, на която ще се отпечатват бюлетините. БНБ е закупила хартията изпреварващо и само очакват какви ще са размерите на бюлетините, за да започнат да настройват машините. Има пределна яснота по въпроса за количествата, които трябва да бъдат отпечатани, начина на съхранение, предприети са изключителни мерки за сигурност. Взети са сериозни мерки за транспортиране на бюлетините и тяхната охрана", посочи служебният премиер.

В същото време обаче стана ясно, че не се знае дали само БНБ ще печата изборните книжа. На пресконференция на Централната избирателна комисия (ЦИК) се посочи, че запитване до БНБ дали ще успеят да напечатат всички бюлетини или ще бъде необходимо наемането на други външни фирми за тази цел е изпратено, но отговор все още липсва. Това на практика означава, че провеждането на честни избори и елиминиране на възможността за нов Костинброд, както обещава премиерът, са под въпрос.

Близнашки не даде и конкретен отговор по отношение на наблюдателите. Той само изрази съжаление, че законодателят не е конкретизирал решение на проблема с прекомерният им брой.

"Съжалявам, че законът позволява толкова много наблюдатели. Това води да натоварване на секциите и винаги може да се крие опит за контрол върху избирателите. Налице е корупционен потенциал, но нека не подозираме всички", посочи Близнашки.

По отношение на газопровода "Южен поток" служебният премиер посочи, че кабинетът принципно го подкрепя, но допълни, че всички дейности по него ще бъдат преустановени до произнасянето на Европейската комисия (ЕК) по казуса. 

"В наказателна процедура сме и няма да предприемем нищо, което би довело до едни или други санкции. Евентуално предварително изпълнение на дейности по проекта би довело до усложнения, защото наказателната процедура срещу страната ни още не е приключила и може да се стигне до вреди за държавата", обясни Близнашки.

Георги Близнашки коментира, че преди да си отиде кабинетът на Пламен Орешарски, е трябвало да се приеме предлаганата актуализация на държавния бюджет. "Те трябваше да актуализират бюджета, за да сме спокойни, да сме с развързани ръце и да можем да действаме при негативни тенденции”, каза той.

Според премиера в служебното правителство няма опасност страната ни да изпадне във фалит. "Да се говори за фалирала държава, е пресилено и несериозно, защото макроикономическите ни показатели като цяло са стабилни”, смята той.

 

 
 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване