08/16/14 08:50
(http://pik.bg)

Зрелищен арест в Дупница! Задържали собственика на заложната къща с дрога за 260 хил. лв. пред погледа на майка му!

Зрелищен арест в Дупница! Задържали собственика на заложната къща с дрога за 260 хил. лв. пред погледа на майка му!

При показна акция на ДАНС в четвъртък около 19 часа е арестуван собственикът на заложна къща в Дупница Никола Занев. Той бил на гости на майка си, която живее на ул. „Иван Вазов” в града. Тръгнал си с БМВ-то, което купил преди около 2 месеца, но служители на ДАНС и дупнишки криминалисти му щракнаха белезниците. Две патрулки завардиха пътя, за да не може Никола Занев да избяга, пише struma.bg

Екшънът се разигра срещу „Пенимаркет” в Дупница. На терасите от съседните блокове изскочиха хора, които наблюдаваха случващото се, което наподобяваше криминален филм. Репортер на „Струма” проследи лично акцията. Задържаният не се противи. Акцията продължи от 19 ч. до 23.30 ч. Полицаите претарашиха БМВ-то на Н. Зарев, в което в тайник откриха 5 кг прахообразно вещество. Веднага на място беше направен полеви тест, който реагира на амфетамин.

Слухът за акцията явно бързо се разнесе и докато криминалистите си вършеха работата, покрай мястото се насъбраха млади хора, които уж минаваха случайно, но с интерес наблюдаваха случващото се. Някои от тях са познати в Дупница като ползващи наркотични вещества. През това време мина и известният дупнишки адвокат Александър Райнов, който защитаваше братя Галеви в съда. Той влезе в магазина, но излезе оттам, без да е напазарувал нищо, и се спря до полицаите, които работеха по случая. Адвокатът дори се опита по време на обиска да защити Никола Занев, който стоеше с белезници на ръцете си.

Докато траеше акцията, полицаи от ДАНС и местни униформени бяха блокирали целия квартал около частната болница в Дупница, автомобили не можеха да преминават, само пешеходци. След като беше подписан протокол за намереното количество наркотик, БМВ-то бе закарано от полицаи в РУП - Дупница. Пеша Никола Занев с белезници бе отведен на 100-тина метра по-нагоре от улицата, където беше арестуван. Там полицаите отключиха гараж, който някога е бил квартално дюкянче, собственост на съседи на родителите на Н. Занев. След около половинчасово претърсване криминалистите откриха черна найлонова чанта, в която имаше пакетчета с бяло прахообразно вещество, което също реагира на амфетамин при полевия тест. Общото количество открит амфетамин е 13 кг, което на пазарни цени е над 260 000 лева.

Млади хора се събраха и наблюдаваха случващото се около гаража. Един от тях заяви, че някой си Лъчо от Дупница, който излежавал присъда за притежание на наркотици, излязъл от Бобовдолския затвор наскоро и че се очакват още арести, свързани с наркотици. Коментираше се, че гаражът, в който беше открита дрогата, е ползван за депо. Оттам наркотиците са тръгвали към София.

Други коментираха, че допреди няколко месеца Никола Занев се движел със стар лек автомобил, но изведнъж започнал да демонстрира по-висок стандарт на живот - сменил старата си таратайка с БМВ-то, в което бяха открити наркотиците. То е с десен волан и полицаите се затрудниха да го подкарат от мястото на инцидента, за да го закарат в РУП - Дупница.

Заложната къща на Н. Занев, която се намира на метри от РУП - Дупница, също е претарашена, но там дрога не е открита. Вчера тя работеше.

Никола Занев е семеен, със съпругата си Захарина имат момченце на 1 година. Преди време той е работил във фармацевтичното предприятие в Дупница, но е бил уволнен. Тогава започва бизнеса си със заложна къща. Никола Занев е възпитаник на спортното училище „Васил Левски” в София. Завършил е Химико-технологичен университет в столицата. По ирония на съдбата заложната му къща се казва „Темида”.

Административният ръководител на Окръжна прокуратура - Кюстендил прокурор Камелия Стефанова по повод акцията в Дупница заяви по телефона за „Струма”: „Срещу лицето е повдигнато обвинение за притежание на високорисково вещество. Наблюдаващият прокурор от Окръжна прокуратура Бисер Любенов е постановил удължаване на мярката за задържане от 24 на 72 часа. След като изтече този срок, прокурор Любенов ще поиска от съда постоянна мярка „задържане под стража”. Задържаният се намира в следствения арест. Срещу него е повдигнато обвинение по чл. 354, ал. 2 от НК. Намереното количество наркотично вещество е 13 кг. Срещу него е имало повдигнати обвинения, които не са свързани с наркотици, но са отменени”.

Както „Струма” писа, преди няколко години дупничанинът Димитър Владимиров, който стопанисваше заведение „Елит”, намиращо се в кв. „Развесена върба”, бе подал жалба в полицията и в РП - Дупница срещу Никола Занев за това, че той е изпочупил заведението му след зверски запой с приятели. В жалбата си тогава Д. Владимиров, известен с прякора Мите Френскио, бе написал, че Никола Занев купонясвал с приятели в заведението му и си тръгвал, без да плаща. След няколко скандала и побоя в „Елит” Мите Френскио бе принуден да затвори заведението. След проверка на жалбата на Димитър Владимиров органите на реда постановиха, че няма нарушение.

Мите Френскио се усъмни в Никола Занев и за палежа. През 2009 г., навръх именния ден на Димитър Владимиров, автомобилът му, паркиран пред къщата му в Дупница, бе изпепелен. Френскио твърдеше, че посегателството е дело на Никола Занев и негови приятели, но това не се доказа.

След жалбата си в полицията няколко дни по-късно Д. Владимиров получи заплашително писмо, написано с букви, изрязани от вестник, да спре да рови, иначе ще има последствия за него...

Дежурен съдия в Кюстендилски окръжен съд постанови постоянна мярка „задържане под стража” за Никола Занев по искане на наблюдаващия прокурор Бисер Любенов.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване