08/16/14 18:42
(http://www.dnevnik.bg/)

Кои са водачите на листите на БСП


След близо 4-часово закрито заседание Националният съвет на БСП утвърди водачите на 29 от общо 31 многомандатни избирателни района. Заради инцидента с бившия депутат и бивш кмет на Севлиево Йордан Стойков и заради недоволството на благоевградските социалисти срещу Кристиан Вигенин засега двете листи са без определен водач. Вероятно първото място в Габрово ще е за областния управител Николай Григоров, а в Благоевград - за досегашния депутат Емил Костадинов.

Според лидера на БСП Михаил Миков на първите места в листите са "силни професионалисти, изявени политици, хора, доказали, че политиката за тях не е само препитание, а могат да печелят политически битки". Той изчисли, че 20% е обновлението на водачите - една част от тях са свързани с определени региони, а други са национални политици, които имат подкрепата не в един регион.

По-важното е кампанията "Лява България" да каже "не" на дясната политика, заяви още Миков. Той не се ангажира с отговор за колко места се бори БСП в следващия парламент. Смята само, че ще имат много убедително представителство. За споровете около номинацията на Кристиан Вигенин, Миков коментира, че е радостен, че има политическа активност и тя се пренася в отделните областни съвети, така че да даде енергия за предстоящите избори.

"Дневник" представя накратко социалистите, които оглавиха листите на партията за изборите на 5 октомври:

Петър Кънев ще оглави листата в Бургас, където традиционно ГЕРБ печели повече гласове. Той беше депутат по времето на Тройната коалиция и по времето на кабинета на Пламен Орешарски. Кънев е зам.-председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), но е със замразено членство, заради позицията му на депутат. Кънев е и единственият без партийно членство сред водачите на листите за изборите на 5 октомври.

Ангел Найденов е на първо място в листата във Варна. Бившият военен министър досега е бил избиран за депутат от Перник и родния Хасково. Заради напрежение на пернишката структура срещу него той беше пренасочен към Варна, където е завършил Висшето военноморско училище "Никола Вапцаров". Очаква се Найденов да "помири" областната и общинската организация на БСП в района, чийто лидери Красимир Янков и Борислав Гуцанов отпаднаха от Изпълнителното бюро.

Мариана Бояджиева повежда листата във Велико Търново и ще се бори за втори мандат като депутат. Тя ръководеше и областния съвет на БСП във Велико Търново до 2013 г., когато заради несъвместимост с депутатското място се оттегли. По образование Бояджиева е историк, в миналия парламент членуваше в комисиите по културата и медиите и по образованието и науката.

Лидерът на БСП Михаил Миков традиционно поема първото място във Видин. Бившият председател на 42-то Народно събрание ще кандидатства за шести депутатски мандат, след като от 1997 г. неизменно е в парламента. От тогава е и в тясното партийно ръководство. Миков ще води и листата в 25-ти избирателен район в София, където традиционно първото място се пази за председателя на партията. Той вероятно ще предпочете да влезе от Видин.

Георги Божинов отново се връща начело на листата във Враца, след като пропусна миналия парламент. През 2013 г. той беше посочен за водач в Търговище, но структурата там се противопостави. В родната му Враца пък за водач беше пратен зам.-председателят на партията Янаки Стоилов. Божинов е син на политика от БЗНС Тодор Божинов, който е бил председател на Окръжното ръководство на БЗНС във Враца (1971 - 1989) и народен представител от 1966 до 1990 г.

Светла Бъчварова повежда листата на БСП в Добрич. В миналия парламент тя беше председател на комисията по земеделието и горите, но беше избрана за депутат от Пловдив-област. На изборите през 2013 г. БСП отново заложи на специалист по земеделие за водач на листата - тогава бившият лидер на младежката организация на БСП Явор Гечев. Бъчварова е била и в Изпълнителното бюро на БСП.

Бившият зам.-председател на парламента Мая Манолова отново е първа в листата в родния Кюстендил. Тя ще се бори за четвърти мандат като депутат все начело на кандидатската листа. Манолова беше кандидат за лидер на БСП на конгреса на 27 юли, но остана пета по резултат. Тя ръководи Общопартийната контролна комисия, известна като Другарския съд на БСП, който съблюдава спазването на устава и партийната дисциплина на социалистите.

Милко Багдасаров повежда отново листата на БСП в Кърджали. Той е член на Изпълнителното бюро и дългогодишен лидер на социалистите в региона, смятан за бастион на Ахмед Доган. Багдасаров е член на волейболната федерация, беше депутат в 42-ото Народно събрание и внасял най-много поправки в закона за физическото възпитание и спорта.

Димитър Горов за първи път е водач на листата в Ловеч. Той ще се бори за трети мандат след като беше депутат в 41-то и в 42-то Народно събрание. Горов също е бил член на Изпълнителното бюро на БСП докато лидер беше Сергей Станишев, като представител на младите социалисти.

Емил Райнов поема този път първото място в Монтана, докато на изборите през май 2013 г. водеше листата в Ловеч. Райнов е бивш зам.-министър на здравеопазването в мандата на тройната коалиция. Той е лекар по образование и ще трябва да се справи с полуразпадналата се структура на социалистите в Монтана след отцепването на АБВ.

Зам.-председателят на БСП и лидер на Лявото крило Янаки Стоилов повежда листата в Пазарджик. Стоилов е с най-дълъг депутатски стаж сред всички, бил е и във Великото народно събрание. Досега е бил избиран за депутат от Враца, Русе, Монтана, София. Вероятно е да бъде втори в 25-ти софийски район, където миналата събота получи най-много номинации от градската конференция. На изборите през 2013 г. в Пазарджик първа беше евродепутатът Илияна Йотова, сега се сочеше бившия външен министър Кристиан Вигенин. В крайна сметка ръководството на БСП реши срещу Делян Пеевски от ДПС да се изправи Стоилов.

Валери Жаблянов ще се бори за втори депутатски мандат начело на листата на родния Перник. Политологът беше в близкото обкръжение на бившия лидер на БСП Сергей Станишев като ръководител на Организационния отдел на "Позитано" 20. В миналия парламент той влезе като депутат от Сливен. Сега му се поверява Перник, където структурата има възражения срещу дългогодишния депутат от района Ангел Найденов.

Румен Гечев ще е първи в листата в Плевен - район, в който структурите на БСП отслабнаха след отцепването на Румен Петков към АБВ и напускането на общинския председателв Любомир Петков, който замина консул във Франкфурт. Гечев беше депутат и в миналия парламент, но влезе от 23-ти район в София, където се смяташе, че е на неизбираемо място. Той е бил вицепремиер в кабинета "Виденов", известен с прозвището "поразяващата уста", а в миналия парламент изнесе преговорите за решаването на проблемите в банковата система.

Бившият зам.-министър на финансите в кабинета "Орешарски" Георги Търновалийски поема първото място в Пловдив-град. Той ще се бори за първи депутатски мандат. Търновалийски беше назначен през юни за зам.-министър, след пенсиониранетона Кирил Желев. Той е бил зам.-кмет на Пловдив, а през 2011 г. БСП го издигна за кандидат-кмет, но остана на трето място. По времето на тройната коалиция Търновалийски е ръководил НАП в Пловдив, а в миналото е бил и счетодовител на фирми на бизнесмена Георги Гергов. На изборите през 2013 г. Търновалийски беше 11 в листата в Пловдив.

Зам.-председателят на БСП по организационните въпроси Димитър Дъбов е водач на листата в Пловдив-окръг. Той сменя традиционния Шумен заради възражения на местната структура там. Дъбов е сочен за сивия кардинал в БСП. На него се приписва заслугата за избора на Михаил Миков за лидер на БСП, тъй като като кадровик познава много добре структурите на партията, които са му задължени. В миналия парламент Дъбов ръководеше комисията за контрол на ДАНС и спецслужбите.

Стоян Ненчев поема първото място в Разград. Областният управител ще се бори за първи депутатски мандат. На миналите избори той беше втори в листата в Разград след Татяна Буруджиева. Ненчев е завършил право в Софийския университет "Св. Климент Охридски". От 1983г. до 1992г. е бил окръжен прокурор в Разград. Избран е за народен представител в Седмото Велико народно събрание. Димитров бе председател на Етичната комисия на адвокатска колегия – Разград. От няколко мандата е общински съветник.

Ректорът на Русенския университет проф. Христо Белоев е първи в листата в Русе. Той е общински съветник от БСП в града. Той е зам.-председател на Съвета на ректорите в България.

Антон Кутев запазва първото място в Силистра, откъдето ще се пробва да стане депутат за трети път. Кутев е медиен секретар на БСП, смятан за близък до бившия лидер на партията Сергей Станишев. Преди да стане депутат (2009 г. първи път) Кутев беше два мандата общински съветник в София.

Бившият шеф на Агенцията по енергийна ефективност в мандата на тройната коалиция Таско Ерменков ще води листата на БСП в Сливен. Той ще се пробва за втори депутатски мандат. В миналия парламент беше сред ораторите на левицата по енергийните въпроси.

Бившият кмет на Смолян и член на Изпълнителното бюро на БСП Дора Янкова повежда листата в родопския регион. Тя е бивш председател на сдружението на общините, но през 2011 г. загуби изборите от кандидата на ГЕРБ Николай Мелемов. Янкова беше депутат в миналия парламент и зам.-председател на групата на левицата. Тя е кумувала и на служебния премиер Георги Близнашщи и съпругата му Поля в Смолян през 2006 г.

Жельо Бойчев ще се пробва за втори депутатски мандат като водач на листата в 23-ти избирателен район в София. Бойчев беше общински съветник от БСП в столицата и ръководеше групата общинари на социалистите. В миналия парламент се наложи като един от икономистите на партията.

Актьорът Стефан Данаилов отново ще помага за привличане на повече гласове на БСП, този път като водач в традиционно най-десния район - 24-ти избирателен район в София. Той беше министър на културата в кабинета "Станишев", а в миналия парламент ръководеше ресорната комисия по културата и медиите. Заради онкологичното си заболяване често му се налагаше да отсъства.

Корнелия Нинова отново е водач в София-област, откъдето беше избрана за депутат и в миналия парламент. Нинова ще се бори за трети депутатски мандат. Тя също беше кандидат за председател на БСП и изненадващо получи трети резултат - на 7 гласа от балотажа. В последните дни тя е активна в подпомагането на населението на родната й Мизия в борбата с последиците от наводненията. Нинова беше замесена в аферата "Булгартабак" като зам.-министър на икономиката в мандата на тройната коалиция, заради което беше отстранена през 2007 г.

Бившият министър на икономиката и енергетиката в кабинета "Орешарски" Драгомир Стойнев този път оглави листата в Стара Загора. Той участва за трети път в парламентарни избори, като досега е бил избиран от София-област и Хасково. На миналите избори беше изпратен като наказание в Хасково да се справя с разпиляната структура на БСП там и изненадващо осигури три депутатски места - за първи път от години. Сега ще трябва да се справя със структурата в Стара Загора, която също не е в добра кондиция.

Явор Куюмджиев за втори път ще води листата в Търговище, както и на миналите парламентарни избори. Бившият министър на икономиката по време на тройната коалиция ще се бори за втори депутатски мандат. Той е наложен като един от специалистите на БСП по енергийните въпроси, беше и зам.-председател на енергийната комисия в миналия парламент.

Бившият зам.-министър на екологията по време на тройната коалиция и на кабинета "Орешарски" Чавдар Георгиев оглави листата на БСП в Хасково. Като юрист за кратко беше част и от Правния съвет към президента Георги Първанов. Трудовият му стаж започва като председател на СД "Агенция за юридически консултации". При управлението на Жан Виденов е заместник-главен секретар на Народното събрание, а през 1995 г. - главен секретар на Министерството на околната среда.

Иван Иванов ще се бори за втори депутатски мандат като водач на листата в Шумен. В предишното управление той се запомни като най-кратко назначения зам.-министър. За няколко часа той беше зам.-министър на вътрешните работи, но заради връзки с групировки от близкото минало беше сменен. Иванов е сочен за близък до Димитър Дъбов.

Атанас Мерджанов отново повежда листата в родния Ямбол. Той стана председател на парламентарната група на левицата след като Сергей Станишев напусна и замина евродепутат. В няколко парламента той отговаряше за дисциплината на депутатите и осигуряването на кворума, когато БСП е управлявала, като зам.-председател на групата. От седмица е и говорител на БСП. В миналия парламент ръководеше комисията за вътрешна сигурност и обществен ред.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване