08/18/14 13:00
(http://pik.bg)

Близнашки: Денят на миньора се чества с гордост, защото тази индустрия създава основа на съвременната икономика

Близнашки: Денят на миньора се чества с гордост, защото тази индустрия създава основа на съвременната икономика

Денят на миньора се чества с гордост, защото минерално-суровинната индустрия създава ресурсната основа на съвременната икономика, а България заема едно от водещите позиции в европейския добив на минерални суровини. Това заяви премиерът проф. Георги Близнашки на събранието по случай националното честване на Деня на миньора, предаде репортер на Агенция „Фокус”.

„За всички нас е от изключително значение този отрасъл да се развива динамично”, допълни той.

Проф. Георги Близнашки посочи, че когато се говори за миньорската професия, я определяме като една от десетте най-опасните професии в света. „В съзнанието на всеки от нас възникват две представи. Първата е свързана с романтичния образ на героя от стихотворението на Христо Смирненски – „Въглекопач". Другата изгражда драматичните картини на трагични инциденти с миньори в различни точки на света”, заяви той и допълни, че когато говорим за миньорския труд, не бива да имаме предвид само хроничните проблеми и нормативните пропуски.

Близнашки цитира и думите на цар Борис Трети, записани в Златната книга на Перник, които определят мината като „черния бисер на хубавата българска земя”.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване