08/18/14 22:02
(http://pik.bg)

Все по-малко хора се захващат с пчеларство

Все по-малко хора се захващат с пчеларство

Все по-малко хора се захващат с пчеларство. Това каза в интервю за Радио „Фокус”  Димо Димов, биопчелар и бивш председател на Сдружението по биологично пчеларство.

По думите му, има доста млади пчелари, които са обезверени. „Понякога се случват добри години и тогава е по-оптимистично, но пчеларството за последните 10 години половината са слаби, останалите 3-4 са средни, а има 1-2, които са много лоши. Много е трудно, особено сега в арендуващите земи, тези които арендуват големи площи, те са интензивните селски стопанства. Има много отравяния, все по-малко площи за свободно разполагане на пчелите и да могат, да речем, диворастящи медоносни растения да вземат от тях нектар”, посочи Димо Димов. Той обясни, че това е все по-ограничено и го има само в полупланинските зони, но и там напоследък се пръска и е рисковано. „Да не говорим за кражбите, за проблемите с разполагането на пчелните семейства, няма здравеопазване и профилактика при пчелите. Липсва ни държавната политика - стриктна, ясна и точна, за да може да планираш напред нещата за пет години”, коментира още пчеларят. Той добави, че не са извършвани проверки за гнилцови заболявания при пчелните семейства, тъй като скоро не е имало подписани договори от ветеринарните лекари по Държавната профилактична програма и към момента няма, и плащания към тях. „Пълното безхаберие ще доведе до това, че нямаме сериозни прегледи и няма и да има, както стоят нещата в момента. Тази ситуация излезе извън сферата на пчеларските организации и от тях нямат оторизирани хора, които да се занимават с контролни прегледи”, допълни Димо Димов.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване