08/21/14 14:49
(http://www.klassa.bg/)

Koстов дава акъл за милионите в КТБ от лабораторията

 Банките са заплашени от ликвидна криза, предупреждава Командира

Експремиерът Иван Костов, който къта в КТБ повече от милион лева на депозит за високи лихви изготви доклад, озаглавен "Рискове от специалния надзор върху банковата група КТБ АД&КАБ (ТБВ) АД". Независимо, че е в конфликт на интереси Командира продължава със  напътствията по спасяване на финансовата институция в полза на вложителите. В ценния доклад за оцеляването на банката този път участва като съавтор и бившият подуправител на БНБ проф. Емилия Миланова. 

 Банковата система на страната е заплашена от ликвидна криза. Коефициентите на ликвидност, които поддържат банките, за да я предотвратят, влошава техните финансови резултати и ограничава кредитната им активност в условия на неблагоприятна конюнктура. Несъстоятелността на Корпоративна търговска банка - Креди Агрикол България (Търговска банка Виктория) ще генерира системен риск в страната с потенциала си да предизвика банкова ликвидна криза.

Обезценяването на капитала на КТБ чрез "специални критерии", т.е. без нормативно основание и равнопоставеност с останалите банки, вероятно ще доведе до процес в международен съд, който може да бъде спечелен първо от акционерите, а след това съдът ще уважи подобни искове от вложители и други клиенти на банката, пише в доклада.

Управителният съвет на БНБ си дава сметка за системния риск за банките, фиска и икономиката от несъстоятелността на 4-та банка в страната с 8,81% от активите на кредитната система. Но, не е в състояние да го предотврати, заключават авторите.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване