08/21/14 18:49
(http://www.klassa.bg/)

ЕС, Интерпол и Катар осъдиха обезглавяването на Фоули

 Европейският съюз, Интерпол и Катар осъдиха убийството на американския журналист от джихадистката групировка "Ислямска държава" (ИД), предаде Франс прес. ЕС нарече тероризма на ИД една от най-сериозните международни заплахи.

"Това брутално деяние и множеството други нарушения на правата на човека, извършени от "Ислямската държава", отрича универсално признатите ценности и права", заяви Себастиен Брабант, говорител на европейската дипломатическа служба.

"Тази форма на тероризъм представлява една от най-сериозните заплахи за международния мир и сигурност", разкри той на пресконференция.

"ЕС е по-решен от всякога да подкрепи международните усилия за борба с тероризма, нарушенията на правата на човека и да възстанови единството, суверенитета и териториалната цялост на Ирак и на Сирия", добави Брабант.

Записът от екзекуцията на журналиста Джеймс Фоули беше публикуван вчера от членове на сунитската ултрарадикална групировка "Ислямската държава".

Международната организация на криминалната полиция Интерпол също осъди екзекуцията.

"Варварското убийство на Джеймс Фоули от джихадистите на "Ислямската държава" показва степента на тяхната поквара, докато водят терористичната си кампания в Сирия и Ирак", подчерта в изявление Роналд Ноубъл, генерален секретар на Интерпол.

Той осъди убийството на невинен пред очите на обществеността, което е "уплашило хората по цял свят". Ръководителят на Интерпол "подчерта отново необходимостта от многостранен отговор на заплахата от тероризъм на радикализирани транснационални бойци, които се придвижват в конфликтните зони в Близкия изток".

Ноубъл напомни, че британските власти са съобщили, че техен гражданин може да е замесен в убийството на журналиста. Катар също осъди обезглавяването на Фоули.

В изявление на външното министерство "се порицава най-категорично убийството, извършено от престъпна група".

"Това отвратително престъпление е противно на принципите на исляма и противоречи на човешките ценности и на международното право", се добавя в изявлението. Катарското министерство подчертава, че е загубен журналист, "известен с куража си при отразяване на ситуацията", особено в Сирия.

Вчера Герд Мюлер, германският министър на икономическото сътрудничество и развитие, обвини Катар, че е финансирал джихадистите от "Ислямска държава".

Организацията, обявила създаването на халифат в части от Ирак и Сирия, пое отговорността за убийството на Фоули във вторник и заплаши да убие още един журналист като отмъщение за американските въздушни удари в Ирак.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване