08/21/14 14:28
(http://pik.bg)

Лабораторията на Костов: Казусът с КТБ може да предизвика системна криза

Лабораторията на Костов: Казусът с КТБ може да предизвика системна криза

Нерешаването на съдбата на КТБ и дъщерната й банка „Виктория“ може да заплаши цялата банкова система от ликвидна криза.

Това се казва в доклад на Лабораторията за изследване на политическите рискове. Анализът е на експремиера Иван Костов и бившия подуправител на БНБ проф. Емилия Миланова.

КТБ и дъщерната й банка „Виктория“ бяха поставени под специален надзор от БНБ. Заради неадекватната политика на ръководството на Централната банка месеци наред парите на множество фирми и граждани са блокирани, а протестите срещу гуверньора Иван Искров вече станаха ежедневие.

„Обезценяването на капитала на КТБ чрез „специални критерии“, т.е. без нормативно основание и равнопоставеност с останалите банки, вероятно ще доведе до процес в международен съд, който може да бъде спечелен първо от акционеритеа след това съдът ще уважи подобни искове от вложители и други клиенти на банката“, пишат в анализа си  Миланова и Костов.

„Коефициентите на ликвидност, които поддържат банките, за да я предотвратят, влошава техните финансови резултати и ограничава кредитната им активност в условия на неблагоприятна конюнктура. Несъстоятелността на КТБ-КАБ (ТБВ) ще генерира системен риск в страната с потенциала си да предизвика банкова ликвидна криза“, се казва доклада.

Според Костов и Миланова, най-вероятно БНБ няма да може да докаже до 10 октомври 2014 г., че капиталовата адекватност на КТБ е отрицателна, и да й отнеме лиценза. Същевременно БНБ няма становище и готовност за преговори с акционерите на банката; няма и не подготвя информация за решаване на проблема за оздравяване на банката. Тази информация включва изчисляване на ползите и разходите (щетите) от забавянето, ликвидацията или оздравяването на групата КТБ и Банка Виктория.

Забавянето превръща ликвидния проблем в капиталов.

„УС на БНБ си дава сметка за системния риск за банките, фиска и икономиката от несъстоятелността на четвъртата банка в страната с 8.81% от активите на кредитната система. Но не е в състояние да го предотврати.

Според Иван Костов и Емилия Миланова, специалният надзор на БНБ води КТБ към несъстоятелност посредством отделянето от нея на качествените й активи и прехвърлянето им в банка „Виктория“. Удължаването на специалния надзор влошава състоянието на кредитния портфейл на КТБ.

„Неправилно е поставен проблемът за оценка за капиталовата адекватност на банка, която има ликвиден проблем. С висока степен на вероятност може да се твърди, че до 10.10.2014 г. БНБ няма да има основания дори по своите „специални критерии“ да оцени като отрицателна капиталовата адекватност на КТБ и да й отнеме лиценза.

Ликвидният проблем ще остане и за „добрата“, и за „лошата“ част на банката (по характеристиките на Управителя на БНБ), ако няма правителствена подкрепа“, пише в заключение Иван Костов и Емилия Миланова.

BPost.bg

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване