08/21/14 18:07
(http://www.klassa.bg/)

Мистерия! Издирва ли Интерпол Цветан Василев?

 Световната полицейска организация „Интерпол“ не издирва банкера Цветан Василев.

Десет дни след като българската прокуратура обяви, че е повдигнато обвинение срещу мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев, името му все още не фигурира в масивите на „Интерпол“, установи проверка на BPost.bg.

Навръх 55-ия рожден ден на банкера (12 август), прокуратурата съобщи, че няколко седмици по-рано "в условията на задочно производство" Цветан Василев е бил привлечен "като обвиняем за длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай". Тогава е била издадена и европейска заповед за арест на Василев и той е обявен за издирване чрез шенгенската информационна система и Интерпол.

Данните в сайта на полицейската организация се обновяват, тъй като последният обявен за издирване български гражданин е Стефан Чифудов. Това е мъжът, който уби любовницата си Небает. Тялото на жената бе открито на 13 август в квартирата на 32-годишния мъж в Шумен. Оказа се, че той е избягал в Турция, а името му веднага се появи в сайта на Интерпол.

Различна е ситуацията с банкера Цветан Василев. От няколко месеца той живее в австрийската столица Виена, откъдето праща „открити писма до българските медии“ с оправдания относно скандала около КТБ, твърдения на прокуратурата или на бившия му близък приятел Делян Пеевски.

Информацията за обвинението и ареста на банкера се появи първо във вестник „Дер Щандарт“, а на 12 август българската прокуратура съобщи, че от няколко седмици той е обвиняем и уж се издирва от полицейските служби. Твърденията на подчинените на Сотир Цацаров обаче будят силни съмнения, тъй като Австрия е член на ЕС и не би било проблем Василев да бъде задържан от Интерпол. Цялата процедура би отнела не повече от 2 ч., обясниха полицаи пред BPost.bg.

В същото време, в определени медии от известно време се пускат димки за евентуално задържане на Цветан Василев за 72 часа. Анонимните информации  са нарушение на следствената тайна, а практиката на прокуратурата е показала, че подобни намерения никога не се афишират. Всъщност изглежда държавното обвинение предупреждава Василев да не се прибира в България. Очевидно заинтересованите лица, участващи в медийната и прокурорска атака срещу него,  не го искат в България, защото той при всички положения ще говори за връзките си с политици и общественици. А това ще разбие много от тезите на официалните власти.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване