08/21/14 18:54
(http://www.klassa.bg/)

Песочница – първото „програмистко“ село

 Песочница ще бъде първото IT село у нас. То се намира между градовете Монтана и Берковица и в момента има цели... 16 жители.

Идеята за IT село е на програмиста Иван Куков. Около нея се обединяват съмишленици, чиито професии им позволяват да работят дистанционно. 

Най-вече това са програмисти, които работят за западни компании, но може да са всякакви хора, за които физическото работно място не е строго определено – да речем, преводачи или редактори. 

За тях няма особено значение къде се намират физически –

стига да имат достъп до лаптопа си, интернет и стабилно електрозахранване. 

Проблемите с обезлюдяването на селата у нас са всеизвестни. Идеята е, че покрай работата на подобни хора ще може да се развият и самите села, в които те са решили да се настанят. 

Жителите на Песочница са особено доволни от раздвижването в селото им и очакват своите гости с надежда за по-добро бъдеще. 

Там в момента тече ремонт на

голяма стара плевня, която ще е основният „офис“

– със стабилен интернет и ток. В нея ще се помещава и кухня и място за хранене, а вечер ще е и място за забавление с музикална сцена. 

Песочница ще бъде първият пример за IT село, но целта е примерът да се копира многократно и IT селата да се умножат.  

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване