08/21/14 09:23
(http://www.klassa.bg/)

Последната задържана за присвоените 206 млн. лв. от КТБ иска да излезе от ареста

 Софийски градски съд ще заседава по искането на главният счетоводител на Корпоративна търговска банка (КТБ) Мария Димова и нейният заместник - Боряна Кючукова за изменение на мерките им за неотклонение.

Димова е под домашен арест, заради здравословното й състояние, а Кючукова е последната останала в ареста от първоначално задържаните четирима души. Те са обвинени в присвояване на 206 млн.лв. от КТБ в периода края на 2011 - 19 юни 2014 година. 

Миналата седмица задочно обвинение по случая получи и мажоритарният собственик на банката Цветан Василев, за когото беше издадена и европейска заповед за арест. Местонахождението му не е известно. В същия ден, в който прокуратурата го обвини чрез адвоката му, стана известно, че държавното обвинение е освбодило с най-леката мярка "подписка" Маргарита Петрова, главен касиер на банката.

Тя и Орлин Русев, изпълнителен директор на КТБ (който е с мярка парична гаранция) бяха посочени първоначално от прокуратурата като извършители на присвояването. С обвинението на Василев, около месец, след първите арести, стана известно, че по случая има нови четирима обвиняеми - бивши изпълнителни директори на КТБ АД - Илиан Зафиров, Георги Христов, Орлин Русев и Александър Панталеев, както и Георги Зяпков, ръководител управление "Кредитиране" в банката. Те са обвинени в различни форми на съучастие за умишлена безстопанственост в особено големи размери, представляваща особено тежък случай. 

Зафиров, Христов и Панталеев са с мерки за неотклонение "Парична гаранция" в размер на по 10 000 лв., а спрямо Зяпков – в размер на 5 000 лв. На петимата обвиняеми е наложено и ограничение да напускат пределите на страната.

След поставянето на КТБ под специален надзор от централната банка обявиха, че 206-те млн. лв. са изчезнали от банката. Първоначално прокуратурата съобщи, че сумата е изчезнала в чували за един ден, а впоследствие промени версията си и сложи начало на т.нар. присвояване - края на 2011 година.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване