08/21/14 18:22
(http://www.klassa.bg/)

Скандал с ремонта на Зимния дворец! Намесва се и прокуратурата!

 Сменят ръководството на търговско дружество “Академика”. Това обяви министърът на младежта и спорта Евгения Раданова. Причината е

скандалната обществена поръчка за реновацията на Зимният дворец на спорта.

Раданова посочи, че в момента се извършва одит на дружеството, който трябва да приключи до края на месеца. Въпреки това, всички неясноти около обществената поръчка са провокирани министърката да бъде крайна спрямо борда на “Академика”.

Оказва се, че е определена двойно по-висока прогнозна цена за ремонта по обществената поръчка за реновирането на Зимния дворец на спорта. Става дума за сума от 40,8 млн. лв. По думите на Раданова, това е крайно завишена цена. Реалната цена според нея е около 20 млн. лв, тъй като не става дума за ново изграждане, а за ремонт.

За да стане по-ясна разликата в обявената и реалната цена за ремонта, Гайдарска сравни цените за ремонта на Зимния дворец със строителството на „Арена Армеец“. За чисто новата спортна зала, която е с размери от 50 хил. кв. м. са похарчени 90 млн. лв. без ДДС, което прави по 1800 лв. за кв. м. 

Само за ремонта на двореца, с площ от 15 хил. кв. м. ще бъдат похарчени 40,8 млн. лв., което прави по 2600 лв. за кв. м. И то само за ремонт, а не ново строителство. Раданова обясни и че не са чак толкова скъпи ледените инсталации, цената им е от 1,8 млн. лв.

Юристът Милена Гайдарска, която е назначена за външен одитор, посочи, че

никой от дружеството не е успял да обасни мотивите за изготвянето на прогнозната цена. 

Не е имало нито документи, нито ясноа представа за това как е определена цената. Едно от обясненията е, че цената е на базата на бизнесплан на дружеството, но там пък е посочена сумата от 32 млн. лв. Раданова обясни, че

в момента се търси юридическа възможност, за да бъде спряна поръчката, но това може да стане много трудно.

Вариант за временно спиране е една от фирмите, участвала в конкурса, да попаде жалба в Комисията за защита на конкуренцията. От „Академика“ вече дори е избрана фирма, която отговаря на завишените изисквания, тя обаче все още не е представена пред министър Раданова.

Министърът на спорта е категорична, че ще сезира прокуратурата и икономическа полиция, заради неизправностите при поръчката.

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване