08/22/14 07:02
(http://www.klassa.bg/)

Българин от Австрия стана донор на трима

 Семейството на 61-годишен мъж в мозъчна смърт дари органите му за трансплантация, съобщават от МБАЛ - Бургас. Починалият е българин, живеещ в Австрия, който е бил на почивка в Бургас със съпругата си. След като получава мозъчен кръвоизлив и лекарите установяват инструментална мозъчна смърт, именно тя взима трудното, но и изключително хуманно решение да дари органите му, които могат да спасят трима души.

 

Екип от лекари от Александровска болница заминаха за Бургас в сряда вечерта, където заедно със свои колеги от тамошната многопрофилна болница

 

направиха експлантацията на органите на донора

 

Те бяха превозени с транспортния самолет С-27J „Спартан“ от състава на Военновъздушните сили, обясни здравният министър Мирослав Ненков.

 

61-годишният мъж постъпва в реанимацията на МБАЛ – Бургас, във вторник с диагноза мозъчен кръвоизлив. В сряда по обяд направените изследвания доказват мозъчна смърт и семейството дава съгласие за донорство. За да бъде извършена експлантацията, екипите на МБАЛ – Бургас, действат изключително бързо. Координаторът по донорство на болницата д-р Минева и председателят на комисията по мозъчна смърт д-р Здравка Инджова веднага уведомяват Изпълнителната агенция по трансплантации. Те, заедно с началника на отделението д-р Григоров и останалите им колеги, подготвят пациента и остават по време на експлантацията, която започва в 3 часа сутринта.

 

Вчера черният дроб на донора беше трансплантиран на 36-годишна жена

 

в последен стадий на чернодробна цироза

 

в резултат на инфектиране с хепатит Б. Операцията беше извършена от екипа на проф. Никола Владов, началник на Клиниката по чернодробна, панкреатична и трансплантационна хирургия.

 

Ръководството и целият персонал на МБАЛ – Бургас, благодарят на семейството на починалия пациент и им изказват съболезнования.

 

„За нас те са силни и благородни хора. Благодарим им, че въпреки болката си дават надежда на още няколко души да продължат живота си”, каза изпълнителният директор на МБАЛ – Бургас, д-р Бойко Миразчийски.

 

От лечебното заведение припомнят, че МБАЛ – Бургас, е база за експлантации на черен дроб и бъбреци, които се извършват от специализирани екипи.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване