08/22/14 06:44
(http://www.klassa.bg/)

Властелинът на Сицилия

 Матео Месина Денаро е най-силният мъж в Сицилия, който премахва враговете си и  прави приятелите мощни индустриалци. Но истинското чудо е неговата способност да създава поминък и да разкрива работни места в един изключително изостанал регион. Нещо повече – той успява да манипулира всеки вот така, че най-верните му политици да бъдат избрани в институциите на централната и на местната власт. Без значение на това, че от 21 години е

 

най-търсената в Европа личност

 

която се укрива успешно от правосъдието. То отдавна го е пратило до живот зад решетките заради извършени лично или по негово нареждане десетки убийства, включително на деца и жени, но той продължава да се радва на свободата.

 

Така авторитетното италианско седмично списание „Еспресо” описа в последния си брой Матео Месина Денаро. Но авторът на статията Лирио Абате сякаш забрави да каже в своеобразното представяне нещо, което и децата в Италия знаят – най-силният според него мъж в Сицилия е всъщност мафиот №1, върховен бос на Коза ностра, „капо ди тути капи” на организираната престъпност на острова. Определения, които медиите на Апенините тръбят непрекъснато и до втръсване, но които журналистът на „Еспресо” сякаш умишлено убягна. Само някак между другото спомена, че Матео не само остава неуловим, но

 

през годините в нелегалност

 

той бил успял да изгради модерен метод да бъде мафиотът, който не бърка нито един свой ход. Метод, чиято същност може би се състои най-вече в това да не се показва пред никого, никой да не познава сегашните черти на лицето му и да бъде просто призрак. Покаялите се мафиоти наистина му правят редовно в полицията портрети роботи, ама те са по спомени отпреди 15-20 години и поне досега не са свършили никаква работа.  В същото време търсеният под дърво и камък 52-годишен мъж продължава да диктува законите на Коза ностра и да управлява стопанската си империя.

 

Що се отнася до „законите”, то Лирио Абате дава да се разбере, че най-важният, „писан” от Матео, е този за „замлъкването на оръжията”. В началото на 90-те години на миналия век той е един от главните организатори на зрелищните атентати срещу легендарните антимафиоти Джовани Фалконе и Паоло Борселино. Не много време след двете касапници е закопчан тогавашният върховен тартор на Коза ностра Тото Риина, последват масови арести на мафиоти от различен калибър. Тогава намиращите се на свобода босове започват да четкат яко Матео Месина Денаро с цел да поеме съдбата на мафията в свои ръце. Но комплиментите, че е най-харизматичният лидер сред тях, че само той е в състояние да разработи глобална стратегия за подем на мафията, че е този, който единствен може да възстанови Куполата или върховния управителен съвет на Коза ностра, въобще не го блазнят. Дава си сметка, че властта на старите „кръстници” и техните прийоми на действие при упражняването й се градят преди всичко върху откритата конфронтация с държавата, върху въоръжената разправа с нейните служители. Подход, който според Матео няма бъдеще и затова той казва „Сбогом на оръжията!” Но него не го интересува и предлагания му скиптър на водач на организираната престъпност в Сицилия, тъй като е осъзнал, че можеш да станеш властелин на острова, като заложиш

 

предимно на легалния бизнес

 

на икономическото развитие. Като започнеш оттам, където си най-силен и можеш да разчиташ на огромна подкрепа, от корените -  родното село Кастел Ветрано и близкия до него голям пристанищен град Трапани.

 

И сега Сицилия е осеяна с негови централи за алтернативна енергия, с негови вериги от супермаркети, с бетонни възли, асфалтови бази, строителни и транспортни компании, земеделски кооперации, въобще с  контролирани от него предприятия, които се развиват и разкриват непрекъснато нови работни места. Именно те му осигуряват мощ и дори комфорт, които не биха могли да му дадат хиляди „лупари”. Защото както пише Лирио Абате в „Еспресо”, той е ограден от хиляди всеотдайни съучастници, от стотици верни ятаци – роднини и авери, които го

 

обожават като светец

 

„Заповядал е и е извършил десетки убийства – подчертава журналистът, но в разговорите на неговия народ той е ангелът на доброто, този, който разрешава отмъщенията, който уталожва насилието, а неговият съд е единственият уважаван трибунал.” По простата причина, че в Сицилия държавното правосъдие и особено гражданското обичайно закъсняват прекалено много, а Матео гарантира бързи и неумолими присъди. Неговите момчета за всичко пък прекратяват свади, възстановяват кредити, решават спорове. А там, където политиката се оказва далеко от проблемите на обикновените хора, волята на Матео успява достойно да замести тази на местните управници.

 

Но може би той се е превърнал в призрак не само защото така повелява новаторското му разбиране за дирижиране на мафиотската мрежа, а и защото се е научил да използва прекрасно съвременните технологии. Чрез тях той успява и да помпа несметното си богатство, и да се укрива от правосъдието. Ами никога не използва телефон – стационарен или GSM, много често обаче дава нареждания или заповеди по „Скайп”, включително и за разправа с неудобни.

 

Но може би най-важното за Матео е това, че независимо от разстоянията технологиите му позволяват да бъде винаги близко до тези, които обича и които са му най-голямата опора – сестри, братя, братовчеди, въобще до голямата си фамилия. И  най-вече до

 

18-годишната дъщеря Лоренца

 

– единствената негова законна наследничка. Тя живее при родителите на майка си Франка Аланя и вече пише редовно на стената си във Фейсбук изпълнени с обич послания до баща си. По принцип те са безлични, липсва каквото и да е обръщение, но всички знаят към кого са отправени. Е, как да не те окриля синовната любов на най-милото ти създание?!

 

Иначе антимафиотите в Италия продължават да издирват Матео Месина Денаро все така настървено. Но засега напразно.

 

Освен откровеното разнищване, което  „Еспресо” прави на „призрака”, авторитетното списание косвено задава и един доста неудобен въпрос: къде е държавата в Сицилия? Дали тя не използва голяма част от ресурсите си в напъните да пипне на всяка цена Матео Месина Денаро?  А оставя на него да решава многобройните екзистенциални проблеми на острова.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване