08/22/14 09:12
(http://www.klassa.bg/)

Германски посланик подправял паспорти на младини

 Посланикът на Германия в Русия Рюдигер фон Фрич на младини е подправил паспорти за свой братовчед и негови приятели, за да могат те да избягат от ГДР, пише таблоидът „Билд“.

Роденият в Зиген, Западна Германия, бъдещ дипломат решил да помогне на братовчед си Том да напусне комунистическата Източна Германия. Според плана Том и двама негови приятели

трябвало да чакат в България, а Фон Фрич с брат си трябвало да ги снабдят с фалшиви паспорти, с които да преминат в съседна Турция.

Това станало преди 40 години. 

Според „Билд“ Рюдигер фон Фрич и брат му пристигнали в България с червен „Опел Кадет“ и донесли за тримата младежи дрехи, така че като се преоблекат, да заприличат на западни хипита. Когато всички вече се събрали в България, се изяснило, че българските власти са променили цвета на граничните печати. 

Фон Фрич и брат му не били готови за това и трябвало да преправят фалшивите паспорти, подготвени за бегълците. След две седмици бъдещият посланик повторил опита си и успешно предал паспортите на Том и неговите приятели, с които те успели да минат границата и да влязат в Турция. 

„С разбиране се отнасям към това, че крайно

рядко могат да възникнат ситуации, в които човек е принуден малко да наруши правилата, за да се бори за нещо по-голямо –

например, да се защити от такава държава като ГДР, която отказваше елементарни права на своите граждани“, казва посланикът, цитиран от вестника. 

Сега, по информация на „Билд“, инструментите, с които Фон Фрич е изготвил фалшивите паспорти, са част от експозицията на музея в бившия западноберлински район Мариенфелде, където се е намирал лагерът за прием на бегълци от ГДР.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване