08/22/14 06:58
(http://www.klassa.bg/)

Декада експерти съветва Близнашки

 Служебният премиер Георги Близнашки се обгради с 10 съветници, като повечето от тях са юристи и университетски преподаватели.

 

Освен тях министър-председателят си избра и шеф на кабинета. Това е бившият член на Комисията по досиетата Георги Георгиев. Той е магистър по право, бил е зам. регионален министър и главен секретар на просветното министерство.

 

В екипа от съветници на Близнашки влиза бившият кадър на ДАНС Цвятко Георгиев, който ще дава акъл на премиера по въпросите на националната сигурност. В родното ФБР той

 

отговаряше за класифицираната информация

 

Работил е и в службата за охрана на властта, участвал е в Комитета по сигурността и Специалния комитет на НАТО.

 

Съветник на служебния премиер по икономическите въпроси ще бъде деканът на Стопанския факултет в ЮЗУ проф. Ганчо Ганчев. Той е завършил международни отношения в Московския държавен институт. Позицията, която Ганчев защитава, е, че валутният борд у нас ограничава икономическия растеж и не е успял да ни предпази от световната криза, но в същото време не сме готови за премахването му.

 

Шефката на катедрата по правни науки във ВСУ „Черноризец Храбър” доц. Юлиана Матеева пък ще дава наставления на Близнашки по наказателно-правна реформа, каквато очевидно планират в МС.

 

Бившата шефка на Изборния борд към предишния служебен кабинет проф. Емилия Друмева ще подпомага премиера по организацията на изборите, както той бе обявил в аванс. Тя е бивш конституционен съдия в периода 2003-2012 г.

 

По външнополитическите въпроси съветник на премиера ще бъде бургазлийката Деница Желева. Тя е била координатор на медийната програма за Югоизточна Европа на фондация „Конрад Аденауер”. Желева е завършила магистратура по скандинавистика, американистика и икономическа психология от Рейнския университет в Бон.

 

Юридическият съветник на агенция „Морска администрация” Мая Иванова ще дава акъл на Близнашки по правните въпроси.

 

По европейските теми пък служебният премиер ще получава съвети от преподавателя по право в СУ Христо Христев, който е работил и по проекти на Европейската служба за борба с измамите (OЛАФ).

 

Проф. Калин Янакиев, който

 

рамо до рамо събира подписи с Близнашки

 

за референдум за изборните правила, сега ще го съветва по въпросите на духовната сфера. Той е преподавател във Философския факултет на СУ.

 

Най-успешната българска тенисистка Мануела Малеева ще подпомага министър-председателя по въпросите на младежта и спорта. Тя е трета в световната ранглиста от тенисисти през 1985 г., бронзов медалист е от олимпийските игри в Сеул, а през 1993 г. е била спортист №1 на Швейцария. Малеева е съосновател на фондация, която работи в подкрепа на децата с увреждания в България.

 

Веселин Нинов пък е съветникът на Близнашки по медийната политика. Той се премести в МС от „Дондуков” 2, където оглавяваше прессекретариата на президента Росен Плевнелиев.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване