08/22/14 06:17
(http://www.klassa.bg/)

Лазер предава електричество безжично

 Нова технология за предаване на електрически заряд безжично на разстояние 10 метра разработиха германски и американски учени от Университета на Аризона. Те използвали система с два електрода и фемтосекунден лазер, който образува между тях тънък плазмен канал. Така може да се предава електричество без помощта на физически проводник като метален кабел. Другото евентуално приложение на тази технология е взривяването на мини от разстояние.

 

Единствената трудност за учените е била да съхранят достатъчно дълго плазмения канал, тъй като електромагнитните импулси, излъчвани от лазера, имат продължителност само няколко десетки фемтосекунди. Заради това те използвали и допълнителен наносекунден лазер, който генерира импулси с над един милион пъти по-голяма продължителност. Така успели да поддържат стабилен плазмения канал достатъчно дълго.

 

Специалистите от Универ-ситета в Аризона смятат в бъдеще да използват микровълнови лазери, за да предават енергията на още по-голямо разстояние.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване