08/23/14 06:14
(http://www.klassa.bg/)

Михаил Фридман купува петролната компания на RWE

 Министерството на икономиката на Германия ще даде зелена светлина за продажбата на подразделението на RWE за производство на петрол и газ Dea на руския инвеститор Михаил Фридман въпреки обтегнатите отношения на Запада с Русия заради кризата в Украйна, предаде Reuters, като се позовава на запознати. Икономическото ведомство съобщи през юни, че проучва възможностите за блокирането на продажбата на Dea за 5,1 млрд. евро на Letter One - групата от инвеститори начело с руския олигарх Фридман, припомня investor.bg. Сделката беше оповестена през март. Тогава споразумението за продажба бе подложено на критики от висши германски политици, тъй като тъкмо тогава отношенията между Русия и Запада се обтегнаха.

 

От своя страна Германия задоволява близо една трета от газовите и петролните си нужди от Русия.

 

Като част от сделката Фридман, който е вторият най-богат руснак, и другите инвеститори ще получат достъп до близо 190 лиценза за добив на петрол и газ и концесионни договори в Европа, Близкия изток и Северна Африка.

 

Друга голяма сделка в петролния сектор обаче е на път да се провали заради обтегнатите отношения между Русия и Запада. Vitol, която е най-голямата частна компания за търговия с петрол, от няколко месеца води преговори с американски и европейски банки за осигуряване на финансиране в размер на 2 млрд. долара. Енергийната компания се нуждае от средствата, за да плати предварително на „Роснефт” бъдещи петролни доставки. Още през март изданието съобщи за преговорите.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване